Home

Achtergrond

Aanhoudingen voor grote vogelvangst

De politie heeft bijna vijfhonderd vogels in beslag genomen die mogelijk illegaal gevangen zijn.

Een 47-jarige man uit de Betuwe en zijn echtgenote zijn vorige week aangehouden voor de vangst en handel in beschermde Europese inheemse vogelsoorten. Dat heeft de politie vandaag bekendgemaakt.

De man zou op verschillende plekken, waaronder de Belgische Ardennen, uiteenlopende vogelsoorten hebben gevangen met als doel ze daarna te verhandelen. Hierop staat een maximale straf van zes jaar. Uit onderzoek is gebleken dat de man contacten had met vangers en handelaren in Nederland, België en Duitsland. Bij zijn arrestatie had hij tientallen vogels bij zich. Bij doorzoekingen trof de politie nog eens honderden vogels aan.

Veel van de vogels die de politie aantrof waren voorzien van gemanipuleerde pootringen, of ringen met een verkeerde grootte. Door het ringen van volwassen vogels lopen de vogels vaak verwondingen op, soms breken de pootjes. Vogels mogen alleen enkele dagen na de geboorte voorzien worden van een pootring.

De politie heeft in deze zaak doorzoekingen gedaan op twee locaties in Nederland en twee in België. Van de vijfhonderd in beslaggenomen vogels wordt nu onderzocht of ze inderdaad in het wild gevangen zijn, of gekweekt zijn. Het gaat onder andere om putters, goudvinken, staartmezen, kuifmezen en Europese kanaries.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.