Home

Achtergrond 190 x bekeken

Aaltjes beter detecteren met DNA-techniek

Onderzoekslaboratorium Blgg stapt met ingang van februari over op het gebruik van een DNA-techniek voor het detecteren van wortelknobbelaaltes (Meloidogyne).

Onder de microscoop zijn deze aaltjes lastig van elkaar te onderscheiden. Met behulp van DNA-technieken is het onderzoek naar Meloidogyne specifieker, gevoeliger en daarmee betrouwbaarder.

Wortelknobbelaaltjes kunnen bij pootaardappelen en vele andere land- en tuinbouwgewassen kwaliteitsschade, opbrengstvermindering en exportbelemmeringen geven. Omdat een aantal wortelknobbelaaltjes ook nog eens de status van quarantaine organisme heeft, gelden aanvullende eisen. Het is daarom van groot belang dat men weet welke soorten Meloidogyne in een perceel aanwezig zijn. Daarvoor is een goede opsporing- en determinatietechniek nodig.

Naast vaststellen welke wortelknobbelaaltjes in een grondmonster aanwezig zijn, is het dankzij het DNA onderzoek nu ook mogelijk om meer grond in onderzoek te nemen, waardoor de opsporing van wortelknobbelaaltjes sterk verbetert. Beide veranderingen geven de ondernemer in de land- en tuinbouw een verbeterd instrument om de mogelijke problemen met wortelknobbelaaltjes te beheersen.

Of registreer je om te kunnen reageren.