Home

Achtergrond 310 x bekeken

300.000 tulpen per week uit het Noorden

In het Groningse Loppersum zijn een tweetal medewerkers van teler John Schilder bezig met de oogst.

In totaal broeit en kweekt Schilder 3,5 miljoen tulpen, die hij afzet bij FloraHolland. Hij koos voor acht rassen, waarvan zijn tien werknemers nu de gele Monte Carlo’s en paarse Purple Prince’s onder handen nemen. Op de Rijnsburgse vestiging ontving hij vorig jaar twee kwaliteitsprijzen. Schilder verwacht 300.000 tulpen per week te oogsten en planten. Schilder: "ze zien er kwalitatief goed uit." Foto Koos van der Spek

Op het tuinbouwbedrijf van Leon en Wilma Duijvestijn in ’s-Gravenzande in Zuid-Holland is de mechanisatie bij het oogsten van krulandijvie of frisée ver doorgevoerd. Direct na het snijden van de oogstbare kroppen worden deze op een lopende band gelegd. De kroppen komen via een band op het middenpad in schuur terecht. "Geen gesjouw met kisten en het product blijft kakelvers", stelt Duijvestijn, met twee miljoen kroppen op jaarbasis een grote producent. Veel krulandijvie gaat naar Rusland en Engeland. Foto Clement Mol

Akkerbouwers bekijken uien- en aardappelrassen op een bijeenkomst in Klimmen. De proefboerderij Wijnandsrade, onderzoeksinstituut PPO en adviesbureau DLV-Plant tonen hoe de rassen hebben gepresteerd. Bij de aardappelen is ook een proef gedaan met het in één werkgang poten en aanaarden, zegt PPO-projectleider Gerard Meuffels. "Eén werkgang geeft minder groene aardappelen bij de oogst en de sortering is uniformer. Je hebt wel een zwaardere trekker nodig." Foto Twan Wiermans

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.