Home

Achtergrond

24-uursschool platteland Friesland gaat door

De 24-uursschool in de Friese plattelandgemeente Gaasterlân-Sleat mag gewoon worden gebouwd.

Dat heeft de voorzieningenrechter in Leeuwarden bepaald, zo meldde de rechtbank vandaag. De 24-uursschool volgens het concept 'Natuurlijk Leren' is een initiatief van onderwijsadviesbureau APS in Utrecht.

Volgens directeur Gerard van den Hoven is de school niet voor probleemjongeren, maar jongeren die slecht tegen de verlokkingen van de grote stad kunnen. "Het zijn geen criminelen, maar jongeren die zijn vastgelopen in het reguliere onderwijs'', aldus Van den Hoven.

Buurtbewoners hebben echter de actiegroep 'Campus Nee' opgericht. Zij vreesden overlast en stapten naar de rechter.

De school wordt gebouwd op het voormalige terrein van de grasdrogerij bij het dorpje Harich. De campus Wyldemerk moet plek bieden aan 48 kinderen en 25 begeleiders. Wyldemerk is een experiment om uit te vinden wat de beste manier is om jongeren die maatschappelijk af dreigen te glijden op te vangen.

Het project duurt maximaal vijf jaar. Wyldemerk zou in januari 2008 beginnen, maar dat lukt niet. De bouw van de campus is enorm vertraagd. Naar verwachting komen pas in mei de eerste kinderen. Die worden dan in afwachting van voltooiing van de campus in een bungalowpark gehuisvest.

Overigens volgt binnenkort een hoorzitting bij de gemeente Gaasterlan-Sleat. Door bezwaren van omwonenden is er nog een kleine kans dat een streep door het project wordt gezet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.