Home

Achtergrond

WW'ers moeten sneller 'mindere' baan accepteren

Het kabinet wil werklozen prikkelen sneller een baan te aanvaarden, ook al ligt die onder het niveau van hun opleiding en het werk dat ze voorheen deden.

In de vandaag gepresenteerde begroting van het ministerie van Sociale Zaken staat dat per 1 januari 2009 de regels voor mensen met een WW-uitkering daartoe worden aangescherpt.

Nu hoeven WW'ers die nog maar kort werkloos zijn, alleen op zoek naar werk dat aansluit bij hun opleiding, voormalige beloning en werkervaring. Pas na langere tijd dreigen sancties op de uitkering, als ze een 'mindere' baan weigeren. Nu moet bijvoorbeeld een werkloze met een hbo-opleiding na een half jaar ook gaan zoeken naar een baan op mbo-niveau.

Volgens Sociale Zaken is het van groot belang dat mensen zo snel mogelijk weer aan de slag komen, nadat ze werkloos zijn geworden. Want hoe langer mensen in de WW zitten, hoe moeilijker het wordt eruit te komen.

Regeringspartijen CDA en PvdA zijn echter verdeeld over het nut van de aanscherping voor WW'ers. Volgens vicefractievoorzitter Mariëtte Hamer van de PvdA is de maatregel niet nodig, omdat mensen toch al gemakkelijker een baan vinden door de aantrekkende economie en het recordaantal vacatures.

Maar CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum vindt het wel goed als de WW minder vrijblijvend wordt. De uitkering moet volgens hem "meer een springplank'' naar ander werk worden en "minder een inkomensgarantie'' zijn. Alhoewel Van Hijum wel stelt dat het ook weer niet de bedoeling is dat iedere WW'er, ongeacht de opleiding en werkervaring, vanaf dag één gedwongen kan worden om wasknijpers te maken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.