Home

Achtergrond

Vervuiler gaat meer betalen

Het verlagen van de belasting op winst is goed voor onze economie en het verlagen van belasting op arbeid is goed voor onze werkgelegenheid, maar daar staat wel tegenover dat milieuvervuilend gedrag zwaarder wordt belast.

Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën kondigt dan ook twee nieuwe belastingen aan: de vliegbelasting en de verpakkingenbelasting. Bovendien wordt het rijden in schone auto's verder aangemoedigd en in vuile auto's zwaarder belast.

De vliegbelasting wordt vanaf 1 juli opgelegd per vertrekkende passagier. Het tarief wordt 11,25 euro voor een nabije bestemming en 45 euro voor een verre bestemming. Dat levert per jaar 350 miljoen euro op.

De belasting op verpakking hangt af van het materiaal dat gebruikt wordt en wordt geheven bij bedrijven die grote hoeveelheden op de markt brengen. De opbrengst is volgend jaar nog 240 miljoen, maar in 2009 gelden hogere tarieven en gaat dat omhoog naar 365 miljoen.

Bij de aanschaf van auto's gaat de bonus voor zeer energiezuinige auto's omhoog van 1000 naar 1400 euro, en de "boete'' voor zeer onzuinge auto's van 540 naar 1640 euro. Het verschil tussen de maximale bonus en de maximale boete wordt zo verhoogd van 1540 naar 3000 euro. Bovendien wordt voor zeer onzuinige auto's een CO2-toeslag ingevoerd, die afhangt van de uitstoot van dit broeikasgas boven een bepaalde grens.

De belasting bij de aanschaf van personenauto's die op diesel rijden gaat mede afhangen van de uitstoot van fijn stof. Een dieselauto die geen fijn stof uitstoot krijgt een korting van 1000 euro, maar voor auto's die veel uitstoten geldt een toeslag die kan oplopen tot 4.000 euro.

Niet alleen de aanschaf, maar ook het gebruik van zeer zuinige auto's wordt gestimuleerd. De motorrijtuigenbelasting wordt, vanaf 1 februari, gehalveerd voor auto's met een lage uitstoot.

De bijtelling voor de auto van de zaak gaat omlaag naar 14 procent van de waarde van de auto bij zeer zuinige auto's. Voor andere lease-auto's, die privé worden gebruikt, gaat de bijtelling omhoog van 22 naar 25 procent.

De accijns op diesel gaat per 1 juli met 3 cent per liter omhoog en per 1 januari 2009 met 3 cent. De accijns op LPG stijgt met 1,5 cent per 1 juli en nog eens een cent per 1 januari 2009.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.