Home

Achtergrond 349 x bekeken 3 reacties

Verburg wil eenmalige quotumverruiming

In 2008 moet het melkquotum eenmalig met 2-3 procent worden verruimd. Dat heeft minister Verburg vandaag voorgesteld aan EU-commissaris Fischer Boel.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Haves

  Diegenen die roepen om directe quotumverruiming denken slechts op korte termijn. Wellicht zijn ze nu al overschrijder en denken dan de heffing aan het eind van het S.H.-jaar te ontgaan. Maar het is zaak om de plotselinge prijsstijging te kunnen vast houden en wat mij betreft blijvend op een (redelijk) hoger niveau te laten blijven. Dat zal dus niet lukken door de "Kraan" verder open te zetten; immers, de behoefte zal dan eerder bevredigd worden maar zal de vraagkant niet vergroten. Het is juist de kunst om door productverbetering of-vernieuwing een markt te scheppen waarbij er sprake moet zijn van een beperkte permanente schaarste. Dit is gelijk de ervaring nu heeft geleerd, een marktbeheersing welke tot een paar maand geleden tot "Afbraakprijzen" heeft geleid, maar nu er door de economische wetmatigheden een echte schaarste is ontstaan heeft er zich een reële opbrengstrpijs gevormd en dat moeten we zo houden. Sluipend gevaar is er nu al aanwezig dat er zal worden gesneden aan de "Toeslagrechten". Immers bij een behoorlijke prijsvorming is de gedachte van agrarische ondersteuning absoluut het eerste dat onderuit zal worden gehaald. Ik denk dat om het volle profijt te behouden van de bestaande bronnen van "Agrarisch inkomen" er in een beperkte marge gehandeld dient te worden.
  Hoe het ook mag zijn, U koopt toch ook in de winkel het laagst geprijsde product als er srpake is van gelijkwaardigheid ?

 • no-profile-image

  Diny Boom

  Ik hoop dat er geen extra qoutumverruiming komt, het tekort is nu misschien een half procent, bij extra verruiming valt de prijs als een kaartenhuis in elkaar. Laat er maar vraag bestaan, dat houd de prijs op peil. Misschien gaat er dan bij de zuiveldirecteuren en bestuurders een lampje branden dat de melkveehouders een goede prijs miniumprijs willen en niet met zich laten sollen.

 • no-profile-image

  gli

  Vergelijking met een groenteveiling gaat in ieder geval ten dele op:
  Voorbeeld:
  Er zijn 50.000 kroppen sla nodig voor de
  groothandel. Helaas er zijn er maar 35.000. Wat gebeurt er? Juist: de prijs stijgt als een speer.
  Een paar weken later zijn er nog steeds 50.000 nodig. Helaas er zijn er 52.500. Dat zijn er toch maar 5% meer. Wat zal de prijs doen denk je? Juist: die zakt als een baksteen.
  Met melk zal dat ongetwijfeld in mindere mate gelden maar ten dele zeker wel.
  Als er nu mensen roepen dat het regulering wel helemaal kan vervallen kunnen ze zich op korte termijn misschien rijk rekenen maar als je een paar jaar verder bent is het maar zeer de vraag.
  Een kleine aanpassing kan zeker, want boeren/zuivelondernemingen in andere delen van de wereld zal de prijsontwikkeling ook niet ontgaan zijn. En dan moeten we er op korte termijn in Europa toch ook maar van profiteren.
  Maar ga er niet van uit dat als wereldwijd de productie wel 10% stijgt tegelijk de prijzen wel zullen stijgen of op zijn minst heel hoog zullen blijven.
  Mensen denk er aan: we zijn vanaf nu meer overgeleverd aan de wereldmarkt met zijn ups and downs.
  Dit is een constatering, het is de vraag of dit mijn persoonlijke wens is.

Of registreer je om te kunnen reageren.