Home

Achtergrond 242 x bekeken

Verburg wil convenant voor roodvlees openbreken

Landbouwminister Gerda Verburg wil het in 2004 gesloten convenant voor roodvlees openbreken.

Hiermee wil de minister het ontstane gat tussen de werkelijke keuringskosten en de in rekening gebrachte tarieven dichten.

Het is een van de maatregelen waarmee het begrotingstekort van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) moet worden weggewerkt. Dat tekort, in totaal zo’n 30 miljoen euro, kwam eind vorig jaar aan het licht. Nu betaalt het bedrijfsleven gemiddeld 74 procent van de keuringskosten, blijkt uit de begroting van het ministerie van landbouw (LNV).

Volgens een woordvoerster van LNV behoort ook een verhoging van de 'vrijwillige' bijdrage van het bedrijfsleven tot de mogelijkheden. Overleg dit najaar moet leiden tot nieuwe afspraken per 2008, aldus de woordvoerster.

De uitgaven van de VWA moeten de komende jaren omlaag van circa 160 miljoen euro naar circa 120 miljoen euro in 2015. De dienst krimpt met een derde, onder meer door laboratoria samen te voegen.

Voorts staat een fusie gepland met de Plantenziektenkundige Dienst (PD) en de Algemene Inspectiedienst (AID). De fusie tussen deze diensten moet in 2011 zijn beslag krijgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.