Home

Achtergrond 296 x bekeken

VS verwacht nieuw exportrecord

De Verenigde Staten verwachten dit boekjaar een agrarische export van 79 miljard dollar (58 miljard euro). Dat meldt staatssecretaris Mike Johanns van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA.

Voor volgend boekjaar rekent het landbouwministerie op een verdere exporttoename naar 83,5 miljard dollar (61 miljard euro), blijkt uit de handelsvooruitzichten van USDA. Daarbij wordt gerekend op groei in alle belangrijke productgroepen in de agrarische sector. Het vorige record dateert van vorig boekjaar met een omvang van 68,6 miljard dollar (50 miljard euro).
“Deze cijfers geven de krappe situatie op de wereldmarkt weer voor granen en oliezaden”, aldus Johanns. De exportgroei in 2008 zal breed gedragen zijn met recordomzetten in bulkgranen, oliezaden en katoen en hoge exportwaarden in tuinbouw- en veehouderijproducten.
De grote buitenlandse vraag en geringere concurrentie zal de exportwaarde van mais in de VS met 600 miljoen dollar (440 miljoen euro) doen stijgen, meent USDA in zijn eerste schatting. Bovendien blijft de Chinese vraag naar sojabonen en katoen groot. Daarnaast zal de sterke groei in de biodieselmarkt zorgen voor een grotere vraag in Europa naar sojabonen. De export naar tuinbouwproducten uit de VS zal met 800 miljoen dollar (587 miljoen euro) toenemen, verwacht USDA. De rundvleesexport neemt volgens de eerste inschatting met 400 miljoen dollar (293 miljoen euro) toe als gevolg van een groter exportvolume.
De import in boekjaar 2008 wordt geraamd op 75 miljard dollar (55 miljard euro). Dit is zo’n 4,5 miljard dollar (3,3 miljard euro) meer dan de schatting voor het huidige boekjaar. De sterkste groei wordt voorzien in onder meer vers en verwerkt fruit, bulkgranen en bier.

Of registreer je om te kunnen reageren.