Home

Achtergrond

Uitstel van executie voor veevervoer

Eerst schrik, dan opluchting: na zware taal van minister Verburg krijgen veevervoerders 4 maanden om hun sector op orde te krijgen. Maar pas op: de buitenwereld wacht op fouten.

Veevervoerders en exporterende veehouders kunnen opgelucht ademhalen. Voorlopig. Er is na het spoeddebat over langeafstandstransporten weinig overgebleven van de plannen van minister Verburg, om de sector per 12 september jongstleden te verplichten tot een keuring aan de klep bij ieder transport.

CDA floot eigen minister hard terug

In een politiek schimmenspel, waarbij Gerda Verburg pijnlijk door haar eigen CDA werd terug gefloten, bleef een veel milder verhaal over. Geen standaard klepcontroles bij de boer. Transporteurs moeten nu een eigen certificeringssysteem ontwikkelen. Wie daar niet goed doorheen komt, krijgt per 2008 altijd een klepcontrole. Degenen die wel het nieuwe keurmerk krijgen, mogen net als nu binnen de bestaande brancheprotocollen volstaan met een stalkeuring.

Partij voor de Dieren wacht op een kans

Toch zou ik nog maar even wachten met al te blij worden als ik exporterend veehouder of transporteur was. In een niet altijd even fraai en soms bijna genant debat wist het CDA, geholpen door onder meer de PvdA, de schade voor veehouders en transporteurs te beperken. Maar de dierenbeweging is furieus. Die wachten op een kans en slijpen de messen. En als de incidenten doorgaan in het tempo dat we de laatste maanden hebben gezien, krijgen we de komende paar maanden nog wat voorvallen. En dan, dan denk ik dat het inderdaad einde oefening is, zoals de SP en de Partij voor de Dieren afgelopen woensdag in het spoeddebat al riepen. Als de transportsector geen zichtbare spijkers met koppen slaat, was het spoeddebat van 12 september vooral uitstel van executie.

« vorige |volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.