Home

Achtergrond 182 x bekeken 4 reacties

'Tekort aan zaaigraan in najaar'

Er ontstaat dit najaar een tekort aan zaaigraan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  een insider

  Het gestelde tekort aan zaaizaden is een gedeelde waarheid.
  Op rasniveau is het zeer zeker waar dat er tekorten zijn, maar een algemeen tekort is momenteel nog te kort door de bocht. In de ons omringende landen zijn nog rassen beschikbaar die ook voor de Nederlandse praktijk goed ingezet kunnen worden.

 • no-profile-image

  A3

  kul natuurlijk, dat eigen zaaigraan mindere kwaliteit heeft dan gecertificeerd. Dat gekeurde spul groeit toch ook op het land, tenminste bij mij wel en ik teel beide en besteed aan beide evenveel aandacht, wat dacht je!!!
  Zaaizaad telen kan wel eens minder interessant zijn, dan consumptie, want zaaigraan is "putprijs plus"of poulle-plus en weet wel dat het maar een heel klein plusje is. Als dit niet naar de teler toe bijgesteld wordt, dan zou het zaaigraantekort wel eens structureel kunnen worden.

 • no-profile-image

  Han van Riel

  Als de suggestie van een tekort inderdaad waar is, is het gebruik van eigen zaaizaad mogelijk mits men weet hoe de kiemkracht is en zijn zaaizaad hoeveelheid hierbij aanpast en tevens goede ontsmetting toepast.
  Als het consumptie zaad inderdaad onder de fusarium zit, is het de vraag of het wel voor menselijke en dierlijke consumptie geschikt is. Er hebben zich afgelopen weken gevallen voorgadaan van diersterfte in Arabie na het voeren van aangekocht veevoer. De oorzaak is uiteraard onbekend maar zou kunnen liggen in een te hoog gehalte aan DON een gif dat veroorzaakt wordt door fusarium aantasting onder slechte bewaar condities.

 • no-profile-image

  TomatenBoy

  Dat zijn pas problemen ,Stelletje amateurs!!

Of registreer je om te kunnen reageren.