Home

Achtergrond 199 x bekeken

Sensus betaalt herstructureringstoeslag cichorei

Sensus betaalt bijna €6,4 miljoen herstructureringstoeslag uit aan cichoreitelers en loonwerkers. In 2006 besloot Sensus in het kader van de nieuwe marktordening voor suiker afstand te doen van het haar toegekende fructosestroopquotum.

Vanuit de compensatie die Sensus hiervoor vanuit het door de gehele Europese suikersector zelfgevulde herstructureringsfonds ontvangt, moet zij een deel uitkeren aan cichoreitelers die door dit besluit geen cichorei bestemd voor de productie van fructose meer kunnen verbouwen. Tevens is een deel bestemd voor de loonwerkers die zaai- en/of oogstwerkzaamheden verrichtten.

In augustus zijn alle herstructureringsrechten voor rechthebbende cichoreitelers en loonwerkers vastgesteld. Inmiddels is Sensus begonnen met de uitbetaling, dat een totaalbedrag betreft van bijna €6,4 miljoen.

Deze betaling staat geheel los van een eventuele nabetaling vanuit de aan te passen herstructureringsverordening. De in 2006 overeengekomen herstructurering van de Europese suikersector verloopt te traag en de Europese commissie wenst deze door het aantrekkelijker maken van het inleveren van productierechten effectiever te maken. In de meest recente Europese landbouwraad zegde landbouwcommissaris Mariann Fisher Boel in dit kader toe ook de cichoreitelers met terugwerkende kracht een hogere vergoeding te geven.

Lees ook Gemiddelde productie basis voor toeslagrechten suikerbieten
Meer informatie De site van Sensus voor de cichoreitelers

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.