Home

Achtergrond

Rode diesel wordt ook duurder

Rode diesel wordt 4 cent per liter duurder, net als de blanke diesel. Bovendien wordt de accijns geïndexeerd en worden enkele teruggaafregelingen afgeschaft.

Dit blijkt uit het Belastingplan 2008 van het kabinet. De accijnsverhoging vindt plaats in twee stappen. Per 2008 wordt diesel 3 cent per liter duurder, per 2009 komt daar nog een cent bij. LPG wordt 2,5 cent per liter duurder.

Het kabinet denkt met deze en nog enkele andere fiscale maatregelen met betrekking tot brandstoffen volgend jaar 177 miljoen euro meer in de schatkist te krijgen dan dit jaar. In 2009 lopen de extra ontvangsten op tot 447 miljoen euro.

Rode diesel blijft na het ingaan van alle voorgestelde maatregelen overigens nog steeds 16 cent per liter goedkoper dan blanke diesel. Omdat dit prijsverschil moeilijk uit te leggen is – ook omdat rode diesel vervuilender is dan blanke – en omdat het prijsverschil fraude in de hand blijft werken en veel extra toezicht vereist, streeft het kabinet er naar om het prijsverschil tussen rode en blanke diesel op termijn geheel af te schaffen en alle diesel blank te laten worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.