Home

Achtergrond

Professionele koks voor Brabantse schoolkantines

Vijf professionele koks gaan vanaf woensdag een week lang koken voor Brabantse middelbare schoolkantines.

Doel is dat scholieren gezonder gaan eten, zei een woordvoerder van initiatiefnemer Biologica dinsdag.

Schoolkantines in Den Bosch, Uden, Schijndel, Etten-Leur en Breda serveren een week lang alleen gezonde snacks. Scholieren kunnen meedoen aan een milkshaketest. Met de kok bereiden zij een lunchbuffet met soep en wereldbroodje of een streekbroodje.

Na de actie blijven de geadopteerde koks de schoolleiding gedurende het jaar 'achtervolgen' met voedingsadviezen om het kantinebeleid te veranderen.

Het is de eerste keer dat in Nederland op deze wijze aandacht wordt geschonken aan gezonde voeding in schoolkantines. In andere Europese landen lopen dergelijke acties al langer. Volgens Biologica is de tijd nu rijp in Nederland om iets te doen aan het ongezonde eetgedrag van scholieren dat in veel gevallen leidt tot overgewicht.

Het idee 'Adopteer een Kok' is afgekeken van de tv-kok Jamie Oliver die een succesvolle kruistocht hield tegen de vette snacks die Britse schoolkantines voorschotelen. Als het experiment slaagt, wil Biologica de actie in 2008 in heel Nederland voortzetten.

De aanpak van de Brabantse schoolkantines valt tegelijk met de landelijke Week van de Smaak. Honderden supermarkten, bedrijfsrestaurants en particulieren doen mee aan het stimuleren van gezonde voeding. Ruim 120.000 kinderen op duizend basisscholen krijgen komende week een lesbrief en ontvangen na een smaaktest een zogeheten Smaakdiploma.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.