Home

Achtergrond 226 x bekeken

Opperste paraatheid

Boeren kunnen nog meer doen tegen MKZ. Dan komen ze achteraf niet in gewetensnood.

De schuldvraag kan iemand lang achtervolgen, ook al is hij onschuldig. Het varkensbedrijf van Mari Melis in Venhorst werd in 1997 als eerste besmet met varkenspest. LNV nagelde hem aan de schandpaal, maar moest dat later terugnemen. Ook al was er geen reden voor, Melis stelde zichzelf ook vragen. Logisch. Elk weldenkend en sociaal mens zal zichzelf bij een ramp van deze omvang (11 miljoen gedode varkens, €3 miljard schade en duizenden gezinnen in spanning) in de spiegel kijken. Had ik dit kunnen voorkomen? Melis kon zich met feiten vrijpleiten.

Die onvermijdelijke twijfel is niemand toe te wensen, maar het is in deze tijd van MKZ-dreiging een effectief schrikbeeld. Iedere veehouder kan zichzelf de vraag stellen of hij zijn zaakjes op orde heeft. Zo’n voorbereiding is beter dan zich achteraf iets verwijten. Bovendien brengt het de totale veehouderij in staat van opperste paraatheid, en dat is nu noodzakelijk.

Waarom zou iemand het risico nemen van een boerenfietstocht, een open dag of een schuurfeest? Het zijn stuk voor stuk gelegenheden waarbij de gasten het virus kunnen verslepen. Waarom zou iemand wissellende contacten met veehandelaren aangaan? Het risico is groter dan wanneer slechts één bekende handelspartner op het erf komt.

Voor veetransporteurs geldt hetzelfde. De druk op de transporteur zal deze dagen alleen maar groter worden omdat boeren schone vrachtwagens mogen eisen. De kalversector kan direct al ingrijpen. Afgaan op autoriteiten is niet genoeg. Het is in het belang van de sector om voor lange tijd geen kalveren uit Engeland te halen. Bezoekers registreren: het moet en is nuttig. Maar doet iedereen het ook? Is het bovendien geen voor de hand liggend idee om de ontsmettingsmatten uit de schuur te halen? Brandweerauto’s staan in de kazerne, ook al is er geen brand. Wie nu onbedachtzaam is, kan straks in gewetensnood komen.

Foto

Marcel Henst

Of registreer je om te kunnen reageren.