Home

Achtergrond 198 x bekeken

Ondernemingen moeten 'slimmer' worden

Minister Maria van der Hoeven en staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken hebben maatregelen in petto om ondernemerschap te bevorderen en bovendien de ondernemingen 'slimmer' te maken.

Zo komen volgend jaar meer kleine ondernemers in aanmerking voor een voucher, ofwel een 'bon', waarmee ze bij instituten kennis kunnen kopen. Daarmee kunnen ze hun voordeel doen in de bedrijfsvoering.

Daarnaast komt er volgens de begroting voor 2008 een nieuwe regeling voor bedrijven die speur- en ontwikkelingswerk doen met een hoog risico. Daarvoor is voor volgend jaar 25 miljoen euro uitgetrokken.

Om mensen te stimuleren een eigen zaak te beginnen voert het kabinet microkredieten in. Ook breidt het de regeling waarbij de overheid borg staat voor krediet van banken, uit.

Er komen vier innovatieprogramma's, die er niet alleen op gericht zijn de slagkracht van ondernemingen te vergroten, maar die ook moeten bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Het gaat daarbij om projecten voor het zuiveren en het beheer van water, zorg, energie en veiligheid.

Het kabinet blijft de regeldruk verminderen, waarbij de daadwerkelijke problemen van de ondernemers uitgangspunt zijn. Het pakt het auteursrecht en de bevoorrading van winkels aan. Het verlenen van vergunningen moet eenvoudiger worden.

Om de consument te beschermen pakt het kabinet misleidende handelspraktijken strenger aan. Bovendien veilt het een aantal frequenties voor mobiele communicatie. Dat moet de consument meer keuze geven in aangeboden diensten.

Niet alleen komt er een andere subsidieregeling voor het opwekken van groene stroom, met een groot deel van de industrie worden concrete afspraken gemaakt om te komen tot 50 procent energiebesparing in 2030.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.