Home

Achtergrond 55 reacties

NVV vreest ruimer melkquotum

Een eventuele verruiming van het melkquotum mag niet ten koste gaan van de varkenshouderij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  een boer

  Hee NVV`ers, goed joh dit stuk, jullie hebben natuurlijk veel meer recht op een gedegen toekomst door inkomen te generen door groei dan wie dan ook. Zeker als het gaat over de melkveehouderij, dat zijn toch maar een stelletje domme mensen die een beetje koeien lopen te melken, nee die hebben geen recht op groei, laat die groei maar aan de nvv`ers over. die weten er wel raad mee.

 • no-profile-image

  Knor

  De varkenshouders doen tenminste iets aan de uitstoot dmv groenlabel en luchtwassers ed. De rundvee doet helemaal niets om de broeikasgassen te reduceren, ondanks dat zij melksubsidie ontvangen. En ik ruik in elk geval niet naat dat smerige persvoer, wat altijd te ruiken is als er melkveeboeren op de visite/vergadering rondhangen.

 • no-profile-image

  Michel

  Robert Bodde heeft gelijk. En dat is de reden waarom de nvv dit onder de aandacht te brengen. Het gaat helemaal niet om "zij wel, maar wij niet" http://www.agd.nl/Algemeen/www.agd.nlweblogscv/Goed-punt,-fout-gebracht.htm?showcomments=yes

 • no-profile-image

  gerrit

  Ik geloof niet dat dit forum bedoeld is om ruzie te maken tussen sectoren onderling! Samen zoeken naar meer plaatsingruimte door bijvoorbeeld geen voer meer in de vergistingsinstallaties te dumpen maar mest of stoppen met het uit productie nemen van goede landbouwgrond heeft volgens mij meer zin.

 • no-profile-image

  Knor

  Ja, ga maar vast naar de dealer en bestel maar de grootste die er te krijgen is, dit ter compensatie van je eigen..... Varkensboeren betalen toch wel. Maar ga eerst ff onder de douche want er hang een raar geurtje om jou heen en dit keer is het geen persvoer

 • no-profile-image

  knor

  Ton, het niveau zou jou wel eens mee kunnen vallen, maar het is toch eigenlijk de bedoeling, dat we blijven lachen.
  Met m'n nieuwe trekkertje heb ik al een probleem, ik kan niet kiezen.

 • no-profile-image

  schiphorst

  wat een flauwe kul. de varkens en kippeboeren hebben het mestprobleem voor ons melkveehouders gemaakt .door hun miljoenen varkens waar lult die vent over ?

 • no-profile-image

  Michel

  hee knor, je hoopt op een reactie. Hier komt ie.... neem een rooie en hou op met dat kinderachtige gedrag.

 • no-profile-image

  lambert

  de melkveehouder heeft koeien en land
  hoe zit het met de varkensboeren
  moeten wij nu boeten voor hun mestprobleem? er komen sins 1984 steeds minder koeien mogen wij nu ook een keer wat uitbreiden nvv?

 • no-profile-image

  Michel

  Henk-Jan, zorg eerst maar eens dat je weet waar je over praat. Die extra rechten zijn alleen toegekend als men alle mest op bedrijfsnivo verwerkt en buiten de landbouw afzet. Dat geeft dus extra ruimte op de markt. En dat de varkenssector is gegroeit is ook niet waar, in 1997 ongeveer 16 miljoen stuks, nu 11. Wel heb je gelijk dat boeren het mooiste is wat er te doen is.

 • no-profile-image

  knor

  da's niet zo'n slimme opmerking van die veel te dure, te zware en niet rendabele trekker.
  We hebben in dit domme geneuzel al eens kunnen lezen, dat die toch door die varkenshoeders worden betaald.
  dus, ach een paar kilowatjes meer..

 • no-profile-image

  boe

  Nu vond ik die varkenstallen toch al walgelijk stinken, maar nu...

 • no-profile-image

  Jos

  De kuppel is in het hoenderhok!
  Van mijn uitspraak dat de akkerbouwer de lachende derde zou zijn kom ik terug. De werkelijk lachende derde is/zijn het min. van LNV (verdeel en heers) en verder nog een aantal wortel-etende tegenstanders van de dierlijke sectoren. Door hier steeds maar weer te roepen: zij zijn gegroeid en wij gekrompen en omgekeerd, wordt hun mening alleen maar gesterkt dat er te veel mest is.
  Dat de melkveehouder een "voorkeurs positie" geniet komt alleen maar door een van onze internationale symbolen: kaas (-koppen). En een hoog aaibaarheidsfactor van de, nu nog buiten lopende, koe. Maar wat als het melk quotum verdwijnd en die paar (grote)ondernemers die door gaan met melken hun veestapel uit efficiency oogpunt binnen houden? Of gaan ze over op de Nieuw Zeelandse manier: zomer en winter buiten? Hoe dan ook er zal altijd een groep mensen zijn die zich er tegenaan gaan bemoeien.
  Kortom, moraal van het verhaal: vorm eenheid. En zorg dat we de hele agrarische sector (dierlijk en plantaardig) economisch goed draait en te verantwoorden is naar de maatschappij.

 • no-profile-image

  jol

  Uhm....heb hier zo wat reacties door genomen maar eigenlijk is het een lachertje. elke tak moet zijn eigen probleem oplossen dus als agrarisch rundveeondernemers uit willen breiden....goed maar zorg dat je grond hebt. Idem voor varkensondernemers.... Probeer het zo milieuvriendelijk te doen dat is voor iedereen goed en dat dan de prijzen schrikbarend stijgen is niet erg. de "groene" die over het algemeen in het alternative circuit zitten kunnen dan kiezen uit goede degelijke betrouwbare dure producten uit NL of uit minder degelijke onbetrouwbare goedkope producten uit het buitenland. Jongens zoek het uit, ik werk normaal val niemand lastig en laat het gelijk in het midden maar weet wel dat tegen die tijd mijn voeding zal bestaan uit degelijk hollands product dat ik nu al 100% vertrouw

 • no-profile-image

  van Eerden

  Samenwerking zou mooi zijn, maar dan wel met gelijke uitgangspunten ook ten op zichte van de varkenshouders,want wij hebben de het de afgelopen 25 jaar bijna zonder subsidies en andere voordeel regelingen zoals derogatie moeten doen.

 • no-profile-image

  richard

  hou op met dit gezeur en laten WE NU EENS SAMEN zonder elkaar zwart te maken SAMEN WERKEN om het ZOGENAAMDE Mineralen ''overschot'' op plekken te brengen in europa. waar ze staan te springen om ONZE Mineralen uit ONZE mest echt nodig hebben. om voedsel te verbouwen. En niet te vergeten de vele techn. installatie's die bv. groenstroom, biogas,biodiesel etc. 1tegenstander voor ONS is Links,pvdwaas etc. DENK SAMEN!!!!

 • no-profile-image

  Michel

  Volgens mij gunt de Nvv de melkveehouders natuurlijk een goed inkomen. Dat hoop ik ook wel, anders wordt het zo rustig in mijn buurt. Maar het probleem ligt in het feit dat als er weer teveel mest op de markt komt de overheid de mogelijkheid heeft om te korten op rechten. Aangezien de overheid niet kan korten op melkquotum (europees geregeld) zijn de overige sectoren, die nationale rechten hebben, bang om gekort te worden. Want korten vindt niemand leuk, ook de melkveehouderij niet. Ik zou als melkveehouders ook eerst maar eens uitrekenen of die 3% geen gevaar oplevert voor de derogatie, want dan heeft de melkveesector een probleem. Kortom het is niet zo dat de Nvv niet die 3% verruiming wil, maar er moet wel gekeken worden naar de gevolgen hiervan. Zijn er geen negatieve gevolgen....melken die koeien ! (wordt de kaas ook weer iets goedkoper)

 • no-profile-image

  knor

  Michel, wij verdenken jou ervan zowat beleidsmedewerker naast Gerda te zijn. Desondanks durven wij het aan jou nog een heel serieuze vraag te stellen over die 5000 zwijnen op de veluwe, voor een gedeelte waarvan de Prins van Oranje en zijn trawanten thans van de provincie Gelderland een afschotvergunning hebben gekregen. Dat geschijt van die beesten daar in de bossen van de Veluwe past dat eigenlijk wel in de oplossing die jij voorstaat of is dat ook een oneigenlijke situatie waarvoor dringend een oplossing is vereist

 • no-profile-image

  knor

  tot onze stomme verbazing hebben wij zojuist moeten constateren, dat er tot heden nog niemand heeft gereageerd op het thema "pachtkamer slaat plank mis" waarover agd heden schrijft. Mogen wij dit eens even onder uw aandacht brengen. Belangrijk item hoor.

 • no-profile-image

  Michel

  Ik zie dat er nu zelfs een peiling omtrent dit onderwerp is. En wat een lekker ongenuanceerde vraagstelling. Dus agd gaat lekker mee in deze hetze. Ondertussen gaat deze discussie volledig voorbij aan de kern van de zaak. De ruimte die is gecreëerd door de overheid om 10 % rechten af te nemen wordt nu weer opgevuld door de melkveehouderij. Dat is mooi voor deze sector, maar niet uit te leggen aan de varkenssector. Als het precies andersom was dan had lto ook zo gereageerd en dan hadden we varkenhouders met lange tenen. De oplossing ? Ik zou het niet zo gauw weten, misschien toch iets van een rechtensysteem voor de melkveehouderij ? Misschien toch niet helemaal zo gek, want hoe gaat de melkveehouderij zich ontwikkelen als het quotum eraf gaat ? Door ongelimiteerde uitbreiding komt er meer melk en dan gaat het verhaal van varkensboer uit brabant inwerking : de keiharde vrije markt. Die 3 % uitbreiding zullen we wel overleven op de mestmarkt, maar hoe als het melkquotum weg is ? Want dan zit de markt vol met koeie- en varkensstront die afgevoerd dient te worden. Ik ben benieuwd hoe de melkveesector hier zelf over denkt. Ikzelf denk dat een nationaal mineralenquotum een oplossing kan zijn. Iedere diersector dezelfde rechten en dat elke sector bij een andere sector kan kopen. Zo komt er nooit meer een groter overschot op de markt en kan toch iedereen goed uitbreiden. En gezien dit dan een grote markt is, zal de prijs van deze rechten ook wel meevallen, in elk geval goedkoper dan melkquotum of varkensrechten, denk ik.

 • no-profile-image

  knor

  zo effe een bakske. Wordt er nog wat in de stront geroerd?

 • no-profile-image

  ricardo

  oke hay, wel even door blijven tellen, 20 jaaaar terug gaven koeien helft van de melk als nu ,wat je erin stopt komt er ook weer uit , hoezo minder rundvee we hebben het toch over mineralen uitstoot (hoeveelheden mest) that,s the qestion .

 • no-profile-image

  varkenshouder

  @ Lambert, je snapt het nog niet helemaal. De rundveehouderij produceert veel meer mest, en heeft ook onvoldoende land. Je kunt dus niet zeggen als rundveehouder "het is hun mestprobleem" Het is ons gezamelijk mestprobleem.
  @ Michel, prima idee een landelijk mineralenplafond. Maar LTO is me te stil nu in deze discussie, dus ik denk dat ze wel weer, zoals gewoonlijk, de kant van de rundveehouderij belichten.

 • no-profile-image

  cees

  zonder derogatie was de mestprijs nog hoger. samen oplossen en niet vechten in de media.

 • no-profile-image

  Hubert

  Als het varkensvlees vanwege overproductie zo slecht gaat, lijkt het toch logisch, dat de varkensmeserij inkrimt?
  Als gelijktijdig de zuivel zo goed gaat als thans het geval is!
  Is het dan misschien logisch, dat dan de melkveehouderij eens spectaculair uitbreid?
  Inderdaad, net zoals de varkenshouderij de afgelopen jaren heeft gedaan.
  Wymo, zorg zelf maar voor een oplossing voor je stront.
  Tip: het is op deze site al eens vaker gezegd, ga zelf maar dure landbouwgrond pachten.

 • no-profile-image

  knor

  Het orakel gaat maar door, heeft blijkbaar niets te doen

 • no-profile-image

  knor

  aaghh.., de stront wordt duur betaald.
  kan iemand ons helpen bij het uitkiezen van de kleur van ons nieuwe trekkertje.

 • no-profile-image

  T. van den Brink

  Is de rundveehouderij na 1984 (het aantal melkkoeien) al niet sterk ingekrompen en de varkenshouderij na die datum nog explosief gegroeid?

 • no-profile-image

  Van Laar

  Laten we aub positief denken, en gebruik maken van de mogelijkheden die er nu geboden worden. Dat is beter dan kritiek leveren op elkaar.
  Elke veehouder moet zelf zorgen dat zijn mest verantwoord word afgezet.
  De uitspraken van NVV klinken inderdaad niet erg collegiaal.

 • no-profile-image

  knor

  Ha, ha. nee nee, een koe stink een varken ruikt zeggen varkensboeren.
  La me nie lachen joh, de hele leefomgeving van een varkensstal wordt compleet door stank verpest.

  Overigens, niet dat ik hem nodig heb, maar kan ik alvast een grotere trekker bestellen?

 • no-profile-image

  knor

  De toon is gezet door de brief NVV aan Verburg. Niet dan?
  Rare brief hoor!
  We zullen er eens een leuk trekkertje bij aanschaffen
  De stront moet per slot van rekening toch in de grond gebracht worden en daar heb je pk's voor nodig, de tijd van het trekpaard is voorbij

 • no-profile-image

  Michel

  Schiphorst, mestproductie per diersoort (2005) Koeien 53 miljoen ton/varkens 12 miljoen ton. Totaal overschot van rundveemest is net zo groot als het overschot van varkensmest. Verder geen probleem, maar wel bij de feiten blijven ja. Verder heeft de nvv niets tegen melkveeboeren, maar Bodde heeft goed uitgelegt waarom het gaat. Er worden afspraken geschonden door de politiek, waaruit blijkt dat de overheid onbetrouwbaar is. En dat zijn we toch met elkaar eens ? http://www.agd.nl/Algemeen/www.agd.nlweblogscv/Goed-punt,-fout-gebracht.htm?showcomments=yes

 • no-profile-image

  knor

  Jahg, de stront blijft stinken

 • no-profile-image

  tk

  Michel, weet je wat doen we toch moeilijk. Er is vraag naar melk dus mag er meer geproduceerd worden. Komt ons varkenshouders vast goed uit als er volgend jaar minder aanbod van varkens is. Dan zal de melkveesector er vast niets op tegen hebben dat we gaan uitbreiden met onze emissiearme stallen, want dat mis ik ook nog in de discussie. Ja melkquotum maar verder wordt die sector al jaren de hand boven het hoofd gehouden; derogatie, geen groen label, gewoon uitbtreiden in extensivering met al hun ammoniak, koeien aan de ketting in de grupstal!!!, en zo kan ik nog uren doorgaan. Als je de NVV niet begrijpt in dit standpunt dán ben je pas a-collegiaal of beter a-sociaal, want het interessert men geen ene moer als deze klotensrctor om zeep geholpen wordt. Verburg doe je werk en zorg voor gelijkheid tussen de sectoren!

 • no-profile-image

  lambert

  varkensboer brabant . als je zorgt dat je genoeg grond hebt naar je veestapel is er geen probleem met uw mest
  dat hebben wij wel gelukkig

 • no-profile-image

  herman

  Laten we niet vergeten dat we als melkveehouder ook ooit al heel wat ingeleverd hebben.Trouwens ,grond hoort bij de melkvee. Als we naar de tijd terug gaan toen de varkens nog buiten liepen hadden jullie nu wel een super biggenprijs.

 • no-profile-image

  ton

  Ziek word ik van dit gepeupel op een betrekkelijk laag niveau. Boeren leren blijkbaar nooit dat eendracht macht maakt. Dit is weer de typerende verdeeldheid waardoor de sector zichzelf iedere keer verzwakt.
  Derden liggen in een deuk bij het lezen van reacties en spinnen garen onder het motto; verdeel en heers. Gemakkelijke sector die boeren, verdeeldheid zaaien doen ze zelf, en dan maar kankeren dat anderen met de winst gaan lopen.

 • no-profile-image

  Gertjan

  @Knor, Het orakel gaat maar door en van mij mag hij. Michel heeft het gewoon bij het rechte eind. Die komt ook met feiten die hij kan onderbouwen en die heb ik bij jou nog niet gezien. Hou er rekening mee dat binnen nu en 7 jaar er geen enkele varkenshouderij meer stinkt en dat die volop in welzijn hebben geinvesteerd. De rundveehouderij wil van extensief naar intensief en zoals het er nu naar uitziet hebben ze daar onvoldoende op die investeringen ingezet.
  De varkenshouderij is helemaal niet uit naar uitbreidingen nationaal , maar waakt wel voor gelijke rechten en plichten. Die zijn op dit moment aan het scheefgroeien. Of ben jij wel zo`n rundveehouder die in een extensief gebied gaat uitbreiden in een intensieve rundveehouderij met een meer dan verdubbeling van aantallen zonder ook maar èèn cent te investeren om je ammoniakuitstoot te verlagen.
  Ik denk dat Gerda Verburg wel zakelijk genoeg is om de heer Zwanenburg te begrijpen.

 • no-profile-image

  Jos

  Tjonge, tjonge nooit geweten dat de melkveehouders zulke lange tenen hadden. Maar goed ik ben het met Richard uit Langeveen eens. We moeten samen uit het "mestprobleem" zien te komen (in mijn ogen is het nog steeds een logistiek probleem.) Met samen bedoel ik de HELE dierlijke sector!Doordat de melkprijzen wat hoger zijn krijgen we dadelijk ook nog met het tegen elkaar opbieden van de mestprijs te maken. Wie zijn de lachende derde? De akkerbouwer. Kan ie van al dat geld lekker een nieuwe trekker kopen ;-) (Toch nog een wijzend vingertje, kon het niet laten.)

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Klinkt niet erg collegiaal Wyno. Op dit moment zijn er minder melkkoeien in Nederland dan voor de 2de wereldoorlog.
  Bovendien vind ik het niet onredelijk als de melkveehouderij wat kan verdienen na een paar matige jaren

 • no-profile-image

  Joep Boemaars

  het probleem zit niet bij de melkveehouders maar bij de vergisters deze voeren de voerprijzen op door van goed voer (afvan geeft een telaag rendament) mest te maken en zo dee mest markt ook nog op te blazen en ze kijgen er nog goed voor betaald ook door de overheid want zonder de MEP staan ze allemaal stil.
  afschaffen van de MEP zou een goede oplossing zijn

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Laten we er vanuit gaan dat melkveehouders even slim zijn dan varkensboeren, dan weten ze inmiddels ook dat groter groeien in het algemeen gebeurd om de kosten over meer eenheden te verdelen. Dit is nodig omdat de marge's steeds dunner worden. Alles wordt duurder, en iedereen die op het erf komt kan het doorberekenen aan de boer. Alleen de boer kan het nergens meer verhalen. Keerzijde van groeien is wel dat met name de agrobussiness, banken, accountants e.d. daarvan voornamelijk profiteren, en niet zozeer de boer. Dus moet er nog meer gegroeid worden om zelf de bakker ook nog te kunnen betalen. Een ratrace dus, waarin met name de intensieve sectoren nu gevangen zitten. De varkens en pluimveehouderij werken op een vrije markt, waarin degenen met de laagste kostprijs bestaansrecht hebben. Groeien kan daar een middel voor zijn, maar niet het enige. De melkveehouderij daarintegen moet zich nog geheel in gaan stellen op de vrije markt en kan daar in mijn ogen nu nog niet voldoende mee omgaan. Dit komt wel, maar heeft wat tijd nodig en een andere manier van ondernemen. Wijs is nu volgens mij (ik ben ook maar een simpele boer) om als melkveehouderij eerst te wennen aan de vrije markt, en als melkveehouder te kijken bij jezelf: kan en wil ik daarin mee. Zo ja dan kun je groeien, zo nee dan is het nu een mooie tijd om af gaan te bouwen. Leer van de intensieve sectoren zou ik zeggen, waar veel ondernemers niet meer voor of achteruit kunnen. Voor de melkveehouderij is het nog niet te laat. Overigens heeft Michel uit Dorth het wel bij het rechte eind. De varkenshouderij heeft produktie rechten die gekort kunnen worden. 10 % zijn we al kwijt zonder vergoeding he. Het is niet reeel als de intensieve sectoren moeten inkrimpen ( koude sanering ) ten gunste van andere sectoren. Ook de bewering van de tonnen mest per sector zijn heel aardig in de richting. De melkveehouderij heeft zich er altijd achter verschuilt met de woorden "maar wij hebben toch ook de grond". In het verleden wel ja, maar nu zijn er weinig rundveehouders grondgebonden meer. Niets mis mee, maar als je een overschot hebt moet je mee betalen. Wat voor mest je ook hebt. Even meenemen in je kostprijsberekening voordat je gaat groeien in koeien. De sector die het meest economisch rendabel is in Nederland, in een vrije markt, overleeft. Wel is het noodzakelijk dat we gelijke rechten hebben, en daarom is het signaal van de NVV in mijn ogen terecht. Het is geen afkatten van een andere sector al wordt dat zo schijnbaar ervaren door veehouders met lange tenen. Beste dames en heren melkveehouders: de vrije markt kan hard zijn. Leer dat maar vast.

 • no-profile-image

  Michel

  Nou Benny, die kans hebben jullie altijd al gehad en die kans gunt de nvv jullie altijd. Daar gaat het niet om en ik leg niet meer uit hoe dat zit (blijf niet bezig haha). Maar waar ik wel benieuwd naar ben is naar de denkwijze van de melkveesector hoe men omgaan met de mineralen als het quotum eraf gaat. Dan kunnen bedrijven ongelimiteerd uitbreiden en is dat dan wat de melkveesector wil, gezien de mest ? De wetten van de vrije markt gaan dan inwerking met als gevolg behoorlijke koude sanering van dan kleine rundveehouders (<80mk), en die zijn er nog heel veel nu. Dat zijn vragen waar de melkveesector over moet nadenken. En om dit in de toekomst goed te laten verlopen is het mineralen qoutum nog helemaal niet zo'n gek idee. Dan pakken we samen de mestmarkt aan. Misschien is het een idee om dan alleen rechten te hebben voor de overschotsmest, zodat als je grond heb geen rechten hoeft te hebben. Ik hoop op goede inhoudelijke reacties. Ga ik nu ontbijten en neem een lekker glas melk en een broodje ham.

 • no-profile-image

  boerin

  We gunnen elkaar het licht ook weer niet in de ogen. Iedereen geeft elkaar de schuld, maar als er één vinger naar een ander wijst, wijzen er nog vier naar jezelf. Iedereen probeert op zijn eigen manier een goede boterham te verdienen. En in elke sector zijn goede en slechte tijden. Als het goed gaat hoor je ze niet. Gaat het slechter is dat altijd de schuld van een ander. Laten we nu eens met elkaar een oplossing zoeken voor dat mestprobleem, dan hebben we er allemaal nog wat aan. Wie o wie???

 • no-profile-image

  knor

  Ho wacht ik heb alles even gelezen en zag dat slechts ene michel er in is getrapt. verder niemand.
  Ik ga maar eens een rood trekkertje kopen, de stront zal hoe dan ook, toch de grond in moeten.

 • no-profile-image

  knor

  wat een geneuzel, ach 't is maar voor de psychische gemoedsrust zullen we maar zeggen
  "die akkerbouwers maar lachen"
  we gaan hem kopen hoor die hele mooie grote rooie, want het gaat hier om niks anders dan stront en die moet met veel pk's de grond in.
  Op ons kun je rekenen.

 • no-profile-image

  Gertjan

  Ben het helemaal met TK eens. Alles vrijgeven wat rechten betreft en ik wil dan ook nooit geen èèn jaloerse koeieboer meer horen als ik een nieuwe groenlabel stal bouw. De rundveesector kan wat investeren in milieu nog ontzettend veel opsteken van de intensieve veehouderij.
  De intensieve veehouderij steekt tenminste het geld in milieu en welzijn en niet in die net iets te zware en iets te dure trekker die toch niet rendeert.
  Het verbaast me overigens dat er in Nederland zoveel domme boeren wonen die dit soort domme reacties geven.
  Lees eerst de feiten voordat je reageert en roep niet van die domme dingen.

 • no-profile-image

  Benny Siene

  20 % melk ingeleverd en 20% productie verhoging dus 40% minder koeien dan in 1983 waar bemoeid NVV zich mee geef de koeien boeren ook eens de kans

 • no-profile-image

  hay zeegers

  Afgelopen 20 jaar is de rundvee stapel bijna gehalveerd door productie verhoging per koe en het stoppen van veel stierenmestershouders en hobbyboeren.
  Afgelopen 20 jaar is de varkens STAPEL verdubbeld zonder meer grond.
  Wie heeft de mestmarkt verstoort?
  Eerst nadenken en dan wat roepen!NVV!!

 • no-profile-image

  Dirk

  Even iets anders, wel eens bij nagedacht dat dit medium toegankelijk is voor iedereen. Dat iemand onder een pseudoniem kan reageren. Dat deze persoon door een bericht te schrijven reacties kan uitlokken. Dat deze persoon zich vervolgens dood lacht om de reactie van die domme boeren.
  Dat deze persoon duidelijk is geworden hoe verdeeld de boeren onderling kunnen zijn. Dat deze persoon ook lid kan zijn van een dubieuze stichting die de agrarische sector het liefst de nek omdraait.
  Denk daar eens overna voordat wij elkaar zwart blijven maken. Verdeel en heers is nog altijd de methode om het gepeupel eronder te houden.
  Dirk.

 • no-profile-image

  Hubert

  Denk samen? doet NVV ook niet.
  ze zoeken het maar uit met hun stront

 • no-profile-image

  Wim

  De melkveehouders gaan toch ook niet klagen als de varkensbedrijven weer uitbreiden. Melkveehouders zijn de dupe doordat er steeds meer varkens komen (dus mest), het aantal koeien loopt elk jaar gestaag terug.

 • no-profile-image

  dirk

  De NVV is begonnen met het katten. Wyno heeft ongelijk door te stellen dat de melkplas niet groter mag worden. De melkveehouderij mag mijns inziens evengoed zijn/haar overschot aan mest elders onderbrengen. Dit is geen verworven recht voor de varkenshouders.
  De pluimveehouderij krijgt extra rechten omdat deze sector een duurzame oplossing heeft middels verbranding. Zonder deze verbranding is er nog meer mest op de markt. Iedere sector moet het in eerste instantie maar zelf oplossen. Indien de afvoer van runveemest te duur wordt loopt het neit zo'n vaart met die uitbreiding. Bovendien moeten al die extra koeien ook voer hebben, dat is er straks ook niet meer voldoende. Met extra melk zal de prijs ook niet meer zo stijgen. Dan gaat het met de melkveehouderij net als met de varkens: veel melk, hoge kosten en weinig verdienen.
  Groeten,
  Dirk.

 • no-profile-image

  Henk-Jan

  Volgens mij had Verburg ongeveer een half jaar geleden een paar duizend varkens rechten uit gedeeld of ben ik dan zo gek. Daar wordt ook extra stront geproduceert. Het is toch het zelfde. Dus jongens wat zeuren jullie. De totale melkveehouderij is de afgelopen 20 jaar alleen gekrimt en de totale varkenhouderij alleen maar gegroeid. Gun elkaar eens keer een lolletje. De akkebouwers lachen zich kapot met de stront prijzen. Boer zijn is het mooiste wat er is, als je maar kosten gericht groeit dan valt er een leuke boterham met een dikke plak ham met goeie beker met melk te verdienen!!!!!!!

 • no-profile-image

  Michel

  Zucht. Het gaat helemaal niet hoeveel koeien en varkens er 20 jaar geleden waren, of in 1277 of 3000 vChr. De overheid heeft met de nieuwe mestwetgeving een plafon ingesteld. Welke sector over dit plafond komt, moet zelf dit probleem oplossen. Aangezien de overheid dit niet kan regelen bij de melkveesector is de kans groot dat de overheid toch gaat korten bij sectoren die wel rechten hebben. Dat is het probleem en het is juist heel goed van de NVV om dit aan te kaarten. Ik kan me niet voorstellen dat de melkveehouderij deze korting bij de varkens kan ondersteunen. En dat er dan veel reacties komen van mensen die niet weten hoe het in elkaar zit, het zij zo. Even wat keiharde feiten. Aantal rundvee in 1992 5 milj / in 2005 4 milj. Aantal varkens 1980 10 milj / in 2005 11 milj. Hay, in tendens heb je gelijk maar van halvering en verdubbeling is geen sprake. Wel bij de feiten blijven en dan roepen Hay !!

Laad alle reacties (51)

Of registreer je om te kunnen reageren.