Home

Achtergrond 230 x bekeken

Minister staat late bemesting van spruiten toe

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) geeft spruitjestelers toestemming voor een extra bemesting na overleg met de Europese Commissie. Het gaat dit jaar om de late spruiten op klei die veel last hebben gehad van regen in juni en juli, die dan extra stikstof uit kunstmest mogen ontvangen. Maar wel moeten boeren enige administratie plegen voordat er bemest wordt.

Door de natte grond zijn veel wortels afgestorven, waardoor planten niet goed stikstof uit de diepere lagen op kunnen nemen. De ontwikkeling van het gewas is achter gebleven, zodat de telers risico lopen op extreme oogstschade. Veel spruitenrassen groeien, in tegenstelling tot andere gewassen, in het najaar nog door en worden laat geoogst. Hierdoor komt de extra stikstofbemesting ten goede aan de planten in plaats van uit te spoelen.

Boeren die voldoen aan alle voorwaarden kunnen per direct gebruik maken van deze vrijstellingsregeling. Het gaat om een extra stikstofbemesting van maximaal 40 kilo per hectare. De vrijstelling geldt voor percelen of delen van percelen kleigrond waarop na 1 oktober spruitkool wordt geoogst. Maar in plaats van direct naar de kunstmeststrooier te rennen, moet de spruitenteler eerst enige administratie plegen.

Om in aanmerking te komen voor de extra bemesting moeten de telers een onafhankelijk deskundigenrapport laten maken. Hieruit moet blijken wat deskundigen als stikstofgift adviseren voor de betrokken percelen en oppervlakten en waarom. Telers moeten het deskundigenrapport opnemen in de eigen administratie. Voorafgaand aan de bemesting moeten zij aan Dienst Regelingen van het ministerie doorgeven om welke percelen en wat voor oppervlakte het gaat. Het extra mestgebruik moet worden opgenomen in het bedrijfsbemestingsplan. Uitvoerigere informatie staat te lezen op de website van het ministerie van LNV.

Lees ook Langere uitrijperiode mest (2006)

Meer informatie Verburg staat extra stikstofbemesting voor spruiten toe

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.