Home

Achtergrond 264 x bekeken 3 reacties

Milieukeur De Hoeve stopt castratie biggen

Milieukeur De Hoeve stopt volledig met het castreren van mannelijke biggen.

Het bedrijf gebruikt voortaan een braad- en schroeimethode om het varkensvlees met de zogenoemde berengeur te detecteren. Daardoor is de pijnlijke castratie van biggen niet meer nodig en produceert De Hoeve diervriendelijk vlees. De Dierenbescherming ondersteunt het project.

De pijnlijke castratie van biggen is tot nu toe nodig, omdat het buitenland berenvlees niet accepteert. Milieukeur De Hoeve zet zijn varkensvlees alleen af in Nederland via 38 keurslagers en Coop Codis. Daardoor kan het bedrijf varkensvlees van ongecastreerde beren op de markt brengen. Het vlees met berengeur gaat naar diverse afnemers en brengt daar minder op. Hoeveel dat is kan directeur Hans Verhoeven van De Hoeve niet zeggen.

De Hoeve wil vanaf volgend voorjaar vijfduizend vleesvarkens voor zijn keurmerk per week slachten in het slachthuis Westfort in Gorinchem. De grossiers Egbert Kruiswijk, Herms en Poel & Kamps distribueren dat vlees vervolgens naar de keurslagers.

De LTO-vakgroep Varkenshouderij en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) reageren positief op het initiatief van Milieukeur De Hoeve. "Dit is een stap in de goede richting. LTO wil ook stoppen met het castreren van biggen. Met dit project kunnen we nu leren wat de belemmeringen van het niet castreren van biggen zijn. Helaas is het weglaten van het casteren nog niet voor alle vleesvarkens mogelijk, omdat het buitenland het vlees van die dieren nog niet accepteert", legt voorzitter Annechien ten Have van de LTO-vakgroep Varkenshouderij uit.

De Nederlandse vleesvarkenssector creëert met het project van Milieukeur De Hoeve een nieuw afzetsegment voor varkensvlees volgens NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg. "We hopen dat consumenten het varkensvlees van ongecastreerde beren kopen. Dan stappen andere bedrijven mogelijk ook over", vertelt hij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jaap

  Als ik de titel zo lees blijven ze de vrouwelijke biggen dus wel castreren?

 • no-profile-image

  Monique

  Grandioos nieuws!! Milieukeur De Hoeve geeft het goede voorbeeld. Dat iedereen zsm moge volgen!!!

 • no-profile-image

  frits

  Supernieuws. Het eten van vlees waarvan je weet dat de dieren veel pijn hebben geleden stond me al lange tijd tegen. iK ben man, en ik moet er niet aan denken zeg! Heb ook nooit begrepen waarom ze de biggetjes niet verdoofden. Een stap in de goede richting. Ik eet mijn karbonaatje, rookworst en speklapje nu met meer plezier!

Of registreer je om te kunnen reageren.