Home

Achtergrond 331 x bekeken 3 reacties

Milieudementie (2)

Tegen beter weten in presenteert Milieudefensie zijn afgeschoten plan Stop Fout Vlees als succes. Hiervoor zouden Sovjetkameraden nog zijn teruggedeinsd.

Het hobbyproject Stop Fout Vlees van Milieudefensie is door 100.000 Nederlanders getekend. Zij willen halvering van de Nederlandse veehouderij en een heffing van €0,85 op iedere kilo vlees. Vanwege het door velen ondertekende burgerinitiatief moet de Tweede Kamer het idee gaan bespreken. Hieraan ontleent Milieudefensie gezag. Onterecht. Omdat veel mensen iets willen, is het nog geen evangelie. De meest vreselijke ideeën en mensen zijn ooit democratisch begonnen, meer hoef ik er denk ik niet over te zeggen. Dat is sowieso onnodig, omdat het plan al is afgeserveerd. De planbureaus CPB en MNP hebben door alle oud-communistische welvaartsretoriek heen geprikt. Ze hebben de rekenmachine gepakt, ideeën voor vleesheffingen doorgerekend en de Europese regelgeving doorgelicht. En wat blijkt: er blijft niets van over. Deze tijd- en geldverspillende proefballon is finaal lek geprikt.

De Telegraaf stonk erin

Daarom is het zonder meer zot hoe Milieudefensie nu probeert toch nog een positieve draai te geven aan het hele verhaal. Het begon met een juichverhaal in De Telegraaf van woensdag 26 september. Het burgerinitiatief zou haalbaar zijn. Later die dag bleek dat de werkelijkheid radicaal anders was: de rekenafdeling van ons land had er juist een vette streep doorgehaald. Of De Telegraaf er is ingestonken?, Geen idee.

Kameraden moeten naar de opticien

Hoe dan ook, je zou kunnen verwachten dat de afdeling Dromen en Zweven bij Milieudefensie nu stilletjes terugging in haar emissievrije plaggenhutje, om voorlopig niet meer zo hoog van de toren te blazen. Dat loopt anders. Milieudefensie noemt Stop Fout Vlees nog steeds een succes en zegt dat de doorrekening ‘positief’ is. Hier had het Kremlin onder Brezjnev nog een puntje aan kunnen zuigen. Ik raad de kameraden bij Milieudefensie aan collectief een afspraak bij de opticien te maken, want volgens mij hebben ze een paar analyses gemist. Sommige lieden hebben een heel eigen kijk op het begrip werkelijkheid.

Nieuw initiatief: Stop Geldverspillende Proefballonnetjes

Ik heb een idee voor een nieuw burgerinitiatief: Stop Geldverspillende Proefballonnetjes. Kernpunt: geen slecht onderbouwde, wilde ideeën opperen waar tienduizenden hardwerkende Nederlanders (HWN’ers) het slachtoffer van worden. Mag ik hopen dat alle 80.000 boeren in Nederland alvast tekenen? Nog een paar verstandige mensen erbij, en we halen de momenteel nogal overheersende milieudementie makkelijk in!

« vorige | volgende »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willem van den Akker

  Een beetje kort door de bocht Joost. Ik vind dat je het initiatief beter kunt vergelijken met Zwitserland of met Noorwegen, landen die buiten de EU zitten dan met de Sovjet unie. Maar dan ook denk ik dat je snel klaar bent met de discussie. Als Nederland een hek om de grens moet leggen is onze winst ook snel geteld. Noorwegen kan dat alleen maar vanwege zijn olie inkomsten en Zwitserland profiteerd juist van zijn speciale positie. Dit zal Nl nooit kunnen. Dus..

 • no-profile-image

  Harm

  ik teken alvast tegen de proefballonnetjes!!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Noorwegen doet in grote schaal gewoon mee met de EU, maar alleen op papier is het geen lid.

Of registreer je om te kunnen reageren.