Home

Achtergrond 245 x bekeken 2 reacties

Landbouw moet blik verbreden

Landbouwbedrijven moeten zich de komende tijd meer gaan bezighouden met maatschappelijke taken, als zorg, natuurbeheer en recreatie.

Minister Gerda Verburg (Landbouw) denkt dat die activiteiten voor een vitalere landbouw en een vitaler platteland zorgen.

Volgens de vandaag gepresenteerde begroting kunnen boeren zo ook beter inspelen op wensen 'uit de stad'. Om die professionalisering in goede banen te leiden, komt er dit najaar een taskforce multifunctionele landbouw. Daarbij steekt het ministerie 2 miljoen euro in een kenniscentrum voor een veelzijdig platteland.

Verburg geeft aan dat ze zich ervoor gaat inzetten om Europese inkomenstoeslagen meer te koppelen aan dit soort maatschappelijke doelen en prestaties op het gebied van voedselveiligheid, welzijn voor dieren en natuurbeheer.

Verder zou de biologische landbouw de komende jaren gestaag moeten groeien. Het streven van Verburg is dat in 2011 15 procent van de alle voedingsmiddelen biologisch is. "Het aandeel van de biologische landbouw moet groeien en niet alleen vanwege de rol die deze manier van produceren speelt bij duurzaamheid. Biologische landbouw is ook een uiting van de verbondenheid van de consument met de manier waarop wordt geproduceerd, met de boer en de tuinder.''

Onderzoek wees uit dat Nederland in 2006 in de Europese middenmoot vertoefde. Ongeveer 2 procent van een gemiddeld boodschappenmandje bestond toen uit biologische poroducten.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Michel

    moeten ?? Er moet niets.

  • no-profile-image

    vogel

    En straks zitten we met een gigantisch voedseltekort.

Of registreer je om te kunnen reageren.