Home

Achtergrond

Land- en tuinbouw: ruimte voor ondernemen

Ondernemers in de land- en tuinbouwsector verwachten meer ruimte om te kunnen ondernemen en zo de ambities van het kabinet te kunnen waarmaken.

Dat stelt Albert Jan Maat, voorzitter LTO, in een reactie op de vandaag gepresenteerde plannen.

Maat wijst erop dat agrarisch Nederland de grootste exportsector van het land is en een krachtige motor van de economie. Hij staat positief tegen de voorstellen van minister Gerda Verburg (Landbouw) om in te spelen op de veranderende vraag naar voedsel. "Maar tegelijk neemt wereldwijd de vraag naar voedsel toe en daar proberen wij ook in te voorzien. Wij vinden dan ook dat de markt dit zelf moet regelen.''

De LTO-voorzitter vindt verder dat hardere randvoorwaarden nodig zijn. "Investeringen in bijvoorbeeld klimaatsverbetering en dierenwelzijn liggen niet alleen op het bordje van boeren en tuinders. Bepalend is de relatie met de consument. Het kabinet kan veel meer doen aan het stimuleren en ontwikkelen van nieuwe marktconcepten.''

Volgens Maat moet de koers zich richten op een internationaal sterke concurrentiepositie van bedrijven. "De aandacht voor natuur, landschap en groene omgeving past in het perspectief van een gezonde en duurzaam werkende land- en tuinbouw. Maar vooral waar het gaat om klimaatsverbetering steekt de financiële onderbouwing van het kabinet schril af bij de mogelijkheden die de agrarische sector, met name de glastuinbouw en ook de akkerbouw, biedt.'' Hij vindt dan ook dat de overheid kansen laat liggen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.