Home

Achtergrond 3 reacties

Kweekbedrijven krijgen graszaadareaal niet gevuld

De kweekbedrijven kunnen ongeveer een kwart van het areaal graszaad dat ze willen laten verbouwen niet onderbrengen bij Nederlandse telers.

Die wisselen een deel van het graszaad in voor de graanteelt vanwege de hoge graanprijzen, zegt directeur Frans Plevier van kweekbedrijf Euro Grass. "Ondanks dat we de contractprijzen hebben verdubbeld. De afgelopen twee jaar is de graszaadteelt niet positief uitgevallen door de weersomstandigheden. En door de hoge graanprijzen gaat het afsluiten van nieuwe contracten moeizaam."

Ook de kweekbedrijven Barenbrug en Innoseeds kunnen een kwart van het gewenste areaal niet gecontracteerd krijgen. Innoseeds heeft de contractprijzen met 80 tot 120 procent verhoogd. Bij Barenbrug is dat 50 tot 100 procent.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk van Kraats

  Maar dhr. Barenbrug staat toch niet voor niets in de Quote-top-500 ?

 • no-profile-image

  a3

  vroeger veel gz geteeld, maar door symbolisch prijsbeleid en volstrekt negeren van risicobeloning ernstig ingekrompen. verdubbeling is fooi, moet minstens nog eens over de kop. anders halen ze het maar uit het buitenland, want daar wordt toch steeds mee gedreigd.

 • no-profile-image

  Dick Hoefnagel

  Tegen de graszaadbedrijven zou ik willen zeggen "eigen schuld, dikk bult".
  Als ervaringsdeskundige kan ik U zeggen, dat de opbrengst voor de graszaadteler door de zeer lage uitbetaling door de graszaadbedrijven is ontstaan en niet door het slechte weer.
  Het slechte weer is slechts van toepassing op de oogst van dit jaar (2007).
  Wij teelden voor de firma Barenbrug middels participatiecontract o.a. 7ha prebasiszaad Italiaans raai waarvan wij in 2006 gemiddeld 2250 kg per ha dorsten. Toen wij in juni van dit jaar (2007)de uiteindelijk afrekening kregen van dit ras, schrokken wij ons kapot. De uiteindelijke uitbetalingsprijs bleek te zijn gesteld op 50 eurocent per kg. Van de 50 eurocent moeten voor de teler alle kosten nog worden afgetrokken. Wij hielden van deze teelt 250 euro per ha over voor het betalen van de pacht en het verrichten van alle arbeid (grondbewerking enz.). Nu de graanprijzen zo zijn gestegen zijn de zaadbedrijven zich kennelijk rotgeschrokken en zijn de de contractprijzen aan het verhogen gegaan. Blijkbaar is nu die ruimte er plotseling wel. Maar ook bij deze contractprijzen, is graan of mais nog een beter alternatief.
  Tegen iedereen die overweegt om graszaad te gaan telen, zou ik willen zeggen: "zint, eer ge begint". Laat u zichzelf niets moois voorspiegelen. Je loopt verschrikkelijk veel risico (het graszaadbedrijf helemaal niets) en er is geen droog brood mee te verdienen.
  Wij hebben afscheid genomen van deze teelt en beginnen er nooit meer aan.

  vr.groet

  Dick Hoefnagel

Of registreer je om te kunnen reageren.