Home

Achtergrond

Kunstmest niet voor terroristen

De kunstmestsector en de overheid treffen maatregelen tegen misbruik van ammoniumnitraathoudende (kunstmest)producten. Dergelijke producten kunnen als grondstof dienen voor explosieven. Deze maatregelen betreffen de productie, de handel en het gebruik van deze producten. De landbouw heeft nu ook een rol in de strijd met het terrorisme sinds kunstmest misbruikt werd om er bommen mee te maken.

Een belangrijke maatregel is dat binnenkort bij het verhandelen van kunstmest registratie van de afnemer verplicht wordt. Particulieren kunnen de betreffende ammoniumnitraathoudende producten in de toekomst niet meer verkrijgen zonder legitimatie. Maar er zijn voldoende alternatieve kunstmestproducten beschikbaar waarvoor geen legitimatie is vereist.

Voor de kleinere opslagplaatsen, winkels en tuincentra zijn beveiligingsmaatregelen opgenomen in een activiteiten-AmvB die eind 2007 in werking treedt. Met de agrarische sector is het ministerie van Vrom nog in overleg. Volgens het ministerie zullen deze maatregelen een efficiënte landbouw niet belemmeren.

De beveiligingsmaatregelen komen uit het convenant dat het ministerie van Vrom met de Minerale Meststoffen Federatie (MMF), de Vereniging van Kunstmestproducenten (VKP) en hun leden heeft gesloten. Volgens een persbericht van het ministerie van Vrom zijn de MMF en de VKP overtuigd van de noodzaak van beveiligingsmaatregelen.

Eerder riepen ideeën voor beveiliging van de kunstmestopslag wel scepsis op in de praktijk. Zou een terrorist zich door een slot op een kunstmestsilo laten tegenhouden? Een artikel in Het Agrarisch Dagblad, ‘Boeren moeten kunstmest goed opslaan vanwege terreurgevaar’, riep veel reacties op.

Meer informatie Persbericht ministerie van Vrom, 13 september 2007

Meer informatie Agrarisch Dagblad, 4 juli 2007: Boeren moeten kunstmest goed opslaan vanwege terreurgevaar

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.