Home

Achtergrond 178 x bekeken

Kredietcrisis nog lang niet afgewend

Internationale kapitaalmarkten functioneren nog altijd niet behoorlijk. De Europese Centrale Bank (ECB) stelt daarom opnieuw voor 50 miljard euro aan leningen beschikbaar aan banken.

Het gaat om leningen met een looptijd van 3 maanden waarover gemiddeld 4,63 procent rente wordt gerekend.

De kredietverstrekking naar ondernemers toe is nog niet direct in gevaar, aldus de ECB, maar hoe langer de crisis duurt, des te groter die kans. De gemiddelde driemaandelijkse rente van 4,63 procent is het hoogste tarief dat de ECB hanteerde sinds maart 2001. Voor banken blijft het echter interessant.

Het rentetarief is immers nog altijd lager dan de Euribor-standaard: de rente die banken onderling in rekening brengen. Die staat nu op 4,73 procent. Het betekent dat banken blijkbaar nog altijd terughoudend zijn bij het elkaar verstrekken van kredieten.

De ECB leende gisteren ook voor 3,9 miljard euro uit tegen een straftarief van 5 procent, het hoogste niveau sinds oktober 2004. Het is verstrekt aan onbekende partijen met een slechte kredietgeschiedenis. De ECB wil naar eigen zeggen laten zien dat het slecht gedrag bestraft.

Nog altijd weet niemand precies hoe banken er precies voor staan qua 'slechte schulden', dus het aantal uitgezette leningen waarvan onduidelijk is of ze terugbetaald kunnen worden. Het betreft met name Amerikaanse hypotheken die dienen als onderpand van leningenportefeuilles die banken onderling verhandelen. De huizenmarkt stortte echter in waardoor een fors deel niet in staat blijkt aan de hypothecaire verplichtingen te voldoen.

In de toekomst kan Europa dankzij de vergrijzing rekenen op lagere rentetarieven, zo maakte voorzitter Jean-Claude Trichet bekend. In 2030 zal de reeële rente 50 tot 100 basispunten lager liggen omdat oudere mensen minder sparen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.