Home

Achtergrond 6 reacties

'Koeien lijden aan koper- en seleniumtekort'

Op veel melkveebedrijven is sprake van tekorten aan mineralen, vooral aan koper en selenium. Dat is ongunstig voor de weerstand van koeien.

Dat meldt Gidi Smolders, onderzoeker biologische melkveehouderij van de Animal Sciences Group. Hij sprak vandaag tijdens een studiedag van het netwerk Melkveehouderij Antibioticumvrij op het bedrijf van Gerard Keurentjes in Rutten.

Koper, selenium en zink zijn volgens Smolders belangrijk voor de weerstand van koeien. Uit onderzoek op biologische bedrijven blijkt echter dat op veel bedrijven de zinkvoorziening vanuit ruwvoer over het algemeen wel voldoende is, maar dat er een behoorlijk tekort is aan selenium, en ook aan koper, zij het in iets mindere mate.

Smolders gaat ervan uit dat dat beeld in de gangbare melkveehouder niet veel anders is. En de tekorten worden anders dan vroeger niet meer vanzelfsprekend gecorrigeerd via het krachtvoer.

Smolders: "Tegenwoordig wordt er in de praktijk steeds minder krachtvoer gevoerd. Boeren vervangen dat onder meer door graan van eigen bodem, en graan is arm aan mineralen." Ook loopt er meer vee op beheersland en natuurgebieden, die minder worden bemest.
Ook het gehalte aan vitamine E is op veel bedrijven laag.

Volgens Smolders kunnen boeren juist via de voeding de belangrijkste slag maken in de strijd om de weerstand van koeien zo goed mogelijk op peil te krijgen. Een goede weerstand is van belang om het antibioticagebruik zo veel mogelijk terug te dringen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jaap van Zwieten

  Als onafhanklijk voedingsdeskundige maak ik veel ranstoenen voor melkveebedrijven en ik vind het nogal kort door de bocht dat meneer Smolders ervanuit gaat dat er op gangbare bedrijven ook een tekort aan zink en koper is. Waar baseert hij dit op? Ik adviseer vrijwel altijd om minralen appart bij te mengen in het rantsoen. Hiermee is er een behoorlijk nauwkeurige afstemming op de behoefte mogelijk.

  Tevens stelt Smolders dat het Vitamine E niveau laag is op biobedrijven; nogal logisch het is namelijk verboden aanvullend vitamine E te voeren in de biologische landbouw! Hierdoor zal er vooral in de winter wanneer alleen ingekuilde producten worden gevoerd een tekort ontstaan bij koeien rond afkalven (door biest en lipoperoxidate van NEFA's in het boed). In de gangbare landbouw is het gelukkig niet verboden. Ik zet vollop Vitamine E in want dit verbeterd als antioxidant de weerstand, hiervoor is overduidelijk wetenschappelijk bewijs.

 • no-profile-image

  XX

  Zeer herkenbaar. Veel vaarzen hebben een dood kalf bij de geboorte en starten moeilijk op. Deels kunnen we dit opvangen door een mineralenbolus te geven en het toedienen van biodyl voor het afkalven.

 • no-profile-image

  Jan

  Geachte deskundige u onderschrijft zojuist de bevindingen van de heer Smolders daar u vrijwel altijd adviseert om minarelen bij te mengen.
  U beweert dat in de biologische landbouw gebruik van (kunstmatige) vitamine verboden is, dit is niet het geval ! Het is wel de wens van de Biosector om zonder deze kunstmatige vitamine te kunnen (vandaar deze onderzoeken.)

 • no-profile-image

  Marcel

  Onze koeien en vaarsen krijgen al heel veel jaren extra mineralen bijgevoerd. Door goede mineralen los bij te voeren voorkom je de problemen zoals in dit artikel verwoord worden. Mag dit bij de biologische sector niet?? Hoezo is biologisch dan beter??
  Groetjes Marcel

 • no-profile-image

  spring in 't veld

  Mijn ervaringen met kopertekort zijn al redelijk lang. Op mijn bedrijf is er een verhoogd gehalte aan ijzer in de grond, dus ook in het gras en ruwvoer. Dat resulteerd in een tekort aan koper, dat verdrongen wordt door het overvloedige ijzer, daardoor een verhoogde kans op verwerpers vooral in het najaar

 • no-profile-image

  riet

  Sinds december 2006 spuiten wij onze vaarzen etosol 15 cc 14 dagen voor het kalven. Resultaat: vitaler kalf en vaars kalft vlotter af en betere start van de lactatie dan voorheen. Sinds juli dit jaar doen we dit ook standaard bij de koeien en het werkt best. Want hoger weerstand niveau en daardoor ook laag celgetal aan begin van de lactatie.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.