Home

Achtergrond

Herfst troubles

De herfst valt in, maar goed ook want dan vermindert de dreiging van blauwtong. Het valt me op dat het zo vreedzaam toegaat tussen de Ieren en de Noord-Ieren.

Afgelopen maandag was de eerste echte herfstdag hier: veel regen, wind, bladeren op de grond. Het is wel mooi om te zien hoe het groene Ierland nu heel langzaam herfstkleuren krijgt: zo staan de typische heggetjes vol met donkerrode besjes.

Regen betekent ook modder. Je kunt niet meer met je auto het veld in rijden (ten minste niet met mijn auto). Ook zat ik deze week al een keer tot mijn knieën vast in de drek.

De nachten beginnen koud te worden en dat is maar goed ook. Iedereen hoopt op een koude periode nu in Engeland blauwtong is vastgesteld. De kans dat de mugjes de oversteek naar Ierland maken is zeer groot. De vraag is alleen wanneer. Een koudeperiode nu zou in ieder geval uitstel geven.

De afgelopen week was het zeer rustig. De reden, heel waarschijnlijk: het grootste boerenevenement van Ierland, een ploegwedstrijd met boerenmarkt, vond deze week plaats (80.000 bezoekers per dag). Dus veel boeren waren daar naartoe, en belden ons dan ook niet. Honden en katten bleven echter wel toestromen naar de praktijk...

Sinds ik hier ben, ben ik verbaasd dat je helemaal niet meer merkt dat je de grens tussen de Republiek Ierland en Noord-Ierland oversteekt en dat mensen tussen beide landen heel gemoedelijk met elkaar omgaan. Ik had gedacht dat er nog veel meer wrevel zat.

Vorige week vertelde een vrouw me, dat tot een paar jaar geleden er een strikte grens was tussen the South (de republiek, katholiek) en the North (hoort bij de UK, voornamelijk protestant). Als je de grens over wilde moest je langs een checkpoint, vergelijkbaar met de grens tussen oost en west-Duitsland!
Ook vertelde ze dat je 15 jaar geleden een Ier uit de Republiek zich maar beter niet in bepaalde dorpen in the North kon vertonen. Daar was hij zijn leven niet zeker!

In Belfast zie je de resten van de Troubles (zo worden de ongeregeldheden van de afgelopen 30 jaar genoemd) nog: een muur met prikkeldraad die de katholieke buurt in Belfast omgaf en de portretten van de IRA-jongens die in 1981 in hongerstaking gingen om als politieke gevangenen erkend te worden. Verder staat in Belfast nog steeds een toren die sinds 1970 dienst doet om iedereen in de gaten te houden.

Als ik met mensen spreek over de Troubles toen en de situatie nu, zegt men dat het dus veel verbeterd is, maar dat er onderhuids toch nog wel wrevel leeft, zeker bij mensen die familie of vrienden hebben verloren door de Troubles.
Maar dat merk je niet zo snel als je hier als toerist bent, of zoals ik, pas een maanden hier werkzaam, bent.

« vorige | volgende »

Foto

Hanneke Mertens

Of registreer je om te kunnen reageren.