Home

Achtergrond

Hele sector staat in de schijnwerpers

De stijgende graan- en zuivelprijzen zetten de hele agrarische sector en aanverwante bedrijven in de schijnwerpers van de beleggingswereld.

Naast de graan- en zuivelverwerkers zullen ook toeleveranciers zoals gewasbeschermingsmiddelen- en trekkerfabrikanten gaan profiteren van betere resultaten in de sector, menen de beleggers.

Alleen de bedrijven die juist afhankelijk zijn van de inkoop van agrarische grondstoffen hebben het dit jaar moeilijker, omdat zij hun marges door de duurdere inkoop onder druk zien staan. In de afgelopen week was daar weinig van te merken want bijna alle voedingsconcerns zagen hun waarde op de beurzen toenemen.

De AgD-beursindex steeg in de afgelopen week met bijna 2,5 procent. Koploper deze week is het Ierse zuivelconcern Kerry Group. Dit concern maakte begin deze maand zijn halfjaarcijfers bekend. Sindsdien is de koers bijna 20 procent gestegen.

Het agriconcern Bunge is de laatste weken, mede door de fors gestegen prijzen van sojabonen, ook weer sterk in de lift. Sinds begin dit jaar is de beurswaarde van Bunge al meer dan een derde toegenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.