Home

Achtergrond

Heffing op verpakkingsafval treft ook agrarische sector stevig

De agrarische sector is niet de enige deelsector van de Nederlandse economie die wordt getroffen door de nieuwe heffing op verpakkingsmateriaal, maar de maatregel treft haar niettemin stevig.

Hoe de 240 miljoen euro aan extra jaarlijkse lasten precies neerslaan is nog niet geheel duidelijk, maar uit de opsomming van soorten verpakkingsmateriaal die het kabinet geeft blijkt dat heel wat beschermings-, draag-, en transportmateriaal om landbouwproducten en voedingsmiddelen onder het bereik van de regeling vallen.

Zo worden eenmalige bloem- en plantenpotten belast met een heffing, evenals veilingdozen en –kratten (waarbij wel de regel geldt dat op meermalen te gebruiken verpakking slechts eenmaal een heffing wordt geheven – maar op het grondwater dat wordt gebruikt om dit soort kratten te spoelen, komt straks wel weer een heffing). Ook komt er een heffing op de was waarmee kaas wordt gecoat en op worstenvelletjes.

In het geval van groenten en fruit die in glazen potten worden verkocht gelden onderscheiden heffingstarieven voor de glazen pot zelf en het metalen deksel. Ook plastic koffiebekers vallen onder het bereik van de regeling, maar de roerstaafjes weer niet. In ruime zin gelden drie soorten criteria om verpakkingen te omschrijven: deze hebben betrekking op verpakkingen om producten te beschermen, verpakkingen om producten in te doen op een verkooppunt en verpakkingen om aan producten te hangen of te bevestigen. Bij voorbeeld labels of kleefetiketten. Daarnaast geldt een onderscheid tussen primaire verpakkingen en verzamel- of verzendverpakkingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.