Home

Achtergrond 8 reacties

Goed punt, fout gebracht

De Nederlandse Varkenshouders Vakbond stelt vragen bij het verzoek van minister Verburg om de melkquota in 2008 met tenminste 3 procent te verruimen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Marcel Schoenmakers

  Het fosfaatquotum dateert al van ver voor 1997, en vanaf dat moment is onze productie al beperkt.

 • no-profile-image

  Gertjan

  Goed toegelicht, Robert Bodde.
  Ik miste nog wat feiten in de discussie. Die heb jij nu onderstreept.

 • no-profile-image

  m.m.

  en wat dacht je van de ammoniak beperkende technieken die toegepast zijn in intensieve veehouderij? )groen label)
  Nationaal ammoniak plafond?
  En wat gebeurt er als het melkquotum er helemaal afgaat?

 • no-profile-image

  Jan Braakman

  Op 2 november 1984 (!) stelde toenmalig landbouwminister Gerrit Braks (CDA) in het kabinet voor 'de verdere groei van de veestapel met onmiddellijke ingang aan banden te leggen'. Een paar uur later lag de ' Interimwet beperking varkens- en pluimveehouderij' bij de Tweede Kamer.

  Wat er ook van de wet geworden is, het is zeker het eerste moment waarop de overheid trachtte de groei van de intensieve veehouderij met regelgeving aan banden te leggen.

  De groei van de intensieve veehouderij was misschien wel een rechtstreeks gevolg van de invoering van de superheffing, die het zo goed als onmogelijk maakte nog uit te breiden in de melkveehouderij.

  (Lees: Het Mestmoeras door Frits Bloemendaal, SDU Uitgevers, Den Haag 1995, ISBN 9012082730)

 • no-profile-image

  tk

  Goed zo Bodde, En dan hebben we het nog niet eens over de diefstal in de WHV!!!!!!!

 • no-profile-image

  mathijs

  Allemaal leuk en aardig maar de melkveehouders hebben in 1984 al een korting van 20 % achter de kiezen. En er zijn nu 30 % minder runderen in nederland dan in 1980. Ik snap dat er een probleem is zeker nu de prijzen zo slecht zijn maar laten we er gezamenlijk voor zorgen dat de mineralen die we als voer uit het buitenland halen ook weer naar het buitenland kunnen maar dan als meststof.

 • no-profile-image

  agd

  Het jaartal 1997 wordt hier in relatie tot dierrechten genoemd, het instrument om de productie van de intensieve veehouderij te beperken. Dit in vergelijking tot het quotumstelsel, het instrument om de productie van de melkveehouderij te beperken

 • no-profile-image

  Robert Bodde

  Bij de Kamerbehandeling van de Meststoffenwet is aangegeven dat het niet nodig was de mestproductie van de melkveehouderij te begrenzen, omdat de superheffing dat wel doet. De varkenssector heeft toen al gewezen op het gevaar dat daarin besloten zat. De politiek zag echter geen gevaren.

  Ik vind het dan ook niet meer dan terecht dat de NVV nu aan de bel trekt. Nederland was bijna te klein (met de rundveehouderij voorop) toen er voor varkens en kippen extra mestrechten kwamen (beloning voor investeren in mestverwerking). Let wel: dat is geen mest die op de markt komt.

  Die 1,5 procent groei in de rundveesector is grofweg 1,4 miljoen x 60 kilo (incl jonvee) x1,5 % = 1,3 miljoen kilo fosfaat extra ten opzichte van een jaar eerder. En die mest komt wel fysiek op de markt! Zonder enige remming (mestrechten) te produceren en de extra mest verstoort de mestmarkt aanzienlijk.

  Nog een item dat ik hier geeneens hoor: rond 2000 is zo'n 10 miljoen kilo fosfaat uit de markt genomen via de opkoopregelingen varkens- en pluimveehouderij. Nu komt mogelijk een flink deel ervan terug via uitbreiding van de melkveehouderij.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.