Home

Achtergrond

Fotowedstrijd 2007: Arbeid - deel 1

De mooiste foto's van lezers en bezoekers. Dagelijks voegt de redactie een nieuwe toe. In september kunnen bezoekers van AGD.nl bepalen wie de mooiste foto heeft gemaakt.

1. - Tijdens een mooie zwoele voorjaarsavond in april maakte Dave Teunissen deze foto op het land bij de familie Breure in Kats (Zeeland). Boerenzoon Jewan Breure was tijdens de zonsondergang nog druk bezig met het poten van aardappelen op het land. Omdat het overdag erg warm en zonnig was, werkte Jewan Breure ’s avonds langer door om toch het werk gedaan te hebben.

Amateur-fotograaf Dave Teunissen is een kennis van de familie Breure en was die avond toevallig op bezoek. “Ik ben een amateur-fotograaf en maak dus wel vaker foto’s”. Toen hij de trekker op het land zag staan met daarbij op de achtergrond de mooie zonsondergang, twijfelde hij geen moment en pakte zijn camera om dit vast te leggen. Foto Dave Teunissen

2. - Het leggen van een kleed in een mestbassin vraagt veel helpende handen. Akkerbouwer Wim Kroon en zijn drie zonen Wim, Harry en Martin deden een beroep op hun buren. En niet tevergeefs. ”Bij ons in de buurt doen we het altijd zo. Als je het even vraagt en je zorgt voor koffie en een versnapering, dan komen ze”, vertelt Wim, die deze foto opstuurde. Inmiddels zit er al varkensmest in de silo in het Groningse Borgercompagnie. Er kan 2.500 kuub in, genoeg om alle 130 hectares akkerbouwgrond van een voorjaars- of stoppelgift te voorzien.

De mest wordt aangevoerd door loonbedrijf Dekker in Putten. De maatschap Kroon heeft een tienjarig contract met deze loonwerker afgesloten. Kroon heeft een akkerbouwbedrijf met graszaad en spruiten. Momenteel zijn de akkerbouwers in de weer met het onderhoud aan de machines en – als het kan – phytophthorabespuitingen. Foto Wim Kroon

3. - De trekker is al 45 jaar oud, maar daarbovenop is een gloednieuw GPS-systeem gemonteerd. Daarmee kan melkveehouder Jan Doornenbal uit het Friese Appelscha kaarsrecht over het land rijden. Zijn vrouw Hennie maakte de foto toen hij bezig was met het schoffelen van de mais en onderzaaien van gras. Toen had hij het GPS-systeem niet nodig, maar hij gebruikt het wel met kunstmest strooien.

Samen met zijn zoon Harrie en schoondochter Trea heeft Jan Doornenbal een maatschap. In Appelscha runnen zij een melkveebedrijf met 160 melkkoeien en 120 stuks jongvee. De foto is gemaakt op een mooie dag in juni. ”Mijn vrouw en kinderen vonden de foto erg mooi en hadden daarom het idee gekregen om deze foto naar het Agrarisch Dagblad te sturen”, zegt de melkveehouder enthousiast. ”Omdat op de achtergrond de brug is te zien, heeft de foto voor ons ook nostalgische waarde.” Foto Hennie Doornenbal

4. - Melkveehouder Piet Roemer rust even uit en snuift de zoute Noord-Hollandse zeelucht op. Hij heeft al een lange dag werken achter de rug, waarbij het verwijderen van de grond die op de kuilafdekking is terechtgekomen, moeizaam verloopt. Tijdens zijn pauze, zet zijn vrouw Anki hem op de foto.

Het is alweer een paar maanden geleden dat Roemer zo werd vastgelegd: het beeld is van een relatief warme, droge avond in april. Het regenachtige weer van nu doet de boer uit Sint-Maartensbrug terugverlangen naar het zachte weer van toen. ”We wachten elke dag met smart op een kans te kunnen maaien”, verzucht hij. Zijn 55 melkkoeien eten slechts het topje van het lange gras en de rest wordt vertrapt. Roemer vermoedt dat het grove gras alleen nog geschikt is voor zijn 45 stuks jongvee. Gelukkig vormden de laatste twee kuilen een goede oogst en heeft hij nog voor vijf maanden voorraad. In 1978 verhuisde zijn familie van Hoorn naar Sint-Maartensbrug, ”waar stadsuitbreiding geen issue is en een bedrijf nog kan groeien”. In 1991 nam Roemer het bedrijf over en het loopt lekker: ”We krijgen een goede prijs maar toch vergeet men weleens dat de prijs voor 2000 ruim hoger lag.” Foto Anki Roemer

5. - Hieke Gemser (61) scheert alle schapen in verband met myasis of ’huidmadenziekte’. De ziekte vormt een terugkerend probleem onder haar 36 fokschapen en 54 lammeren. ”Dat komt doordat het bedrijf tussen houtwallen ligt en de vliegen daar goed nestelen”, legt Gemser uit.
De Friese kwam als telg uit de bekende sportfamilie na omzwervingen in Amsterdam en Utrecht terecht op het Groningse platteland. Ze is geen boerendochter maar ze dwong haar man min of meer tot het wonen op boerderij ’De Nachtmerrie’ waar ze begonnen met het houden van Jersey-koeien. Gemser noemt ze ’rotzakken’, want de dieren sprongen vrolijk over omheiningen van 1,5 meter. Het stel besloot toen tot kleiner vee.
Gemser geeft in deeltijd les aan diverse landbouwscholen. Zij en haar man verdienen niet de kost met de boerderij. Toch kost het bedrijf Gemser zeven werkdagen in de week. Zeker als de myasis toeslaat en alle scheerprocedures worden vervroegd.

6. - Veehouder en akkerbouwer Dirk Plaatsman ruimt doodkalm alle balen kuilgras op. Zijn vrouw Helga Pranger, pas sinds twee jaar geen Amsterdamse meer, was minder gerust op de goede afloop. "Ik was zo geschrokken en ben naar binnen gerend. Het leek met die zwarte wolken wel een enorme brand in de verte."
Op aandringen van haar man schoot ze maandag deze foto van een naderende windhoos. "Dirk wilde per se zijn werk afmaken, we hadden vijf weken met smart gewacht om te kunnen maaien. De lammeren en kalfjes hadden vers gras nodig, hij wilde echt zijn gras in veiligheid brengen."
Uiteindelijk viel de schade reuze mee. De storm maakte de 238 schapen en 32 vaarzen zenuwachtig. De verhuurde hectares aardappelen hebben de storm goed doorstaan evenals de vier vakantiehuisjes. In totaal viel in De Waal 52 millimeter regen. Het was zeer plaatselijk: "Drie kilometer verderop viel niks!" Foto Helga Pranger

7. - Akkerbouwer Jurgen Giesen selecteert samen met de gepensioneerde Jan Barneveld met behulp van een speciale tent van gaas de aardappelen van André Verwer in Kraggenburg. Dankzij die tent kunnen er ook met scherp, zonnig weer zieke planten worden gevonden.
"Het is een heel raar ding", zo licht Laura Giesen, de maker van deze foto en echtgenote van Jurgen Giesen, haar inzending voor de wedstrijd toe. "Dit zie je helemaal nergens, omdat mijn man het zelf uitgevonden. Met dit aparte geval zitten ze niet zo in de zon te loeren bij zomers weer. En met andere weersomstandigheden kun je hem er gewoon afhalen. Geweldig vind ik dit."
De foto is begin juni gemaakt. Laura Giesen werkt zelf als bedrijfsverzorger bij bedrijven met koeien en varkens. "Tussen het melken door stap ik op de fiets en ga ik mijn man zoeken, want ik wil alle werkzaamheden vastleggen. Boeren leggen zelf nooit hun werkzaamheden vast. Hooguit bij extremen." Foto Laura Giesen

8. - Rianne van Helden (17) uit het Zuid-Hollandse Berkel en Rodenrijs geniet naar eigen zeggen "van het werk en het weer". Haar trotse moeder fotografeerde haar enkele weken geleden terwijl ze het stro met de trekker afvoert van het land van een akkerbower in Waddinxveen. Al jaren helpt Rianne bij verschillende landbouwbedrijven mee. Twee jongens uit het dorp vroegen of zij en een vriendin ook een keer kwamen helpen bij het opladen van strobalen. Zij, met trekkerrijbewijs, op de trekker terwijl de jongens het stro op de wagen wierpen. De twee vriendinnen hebben de geuzennaam 'boeren' aangenomen, al werken hun vaders niet in de agrarische sector. Wel hebben ze paarden en een handvol schapen. "Het platteland is mijn hobby en ik ben graag buiten", zegt Rianne die net voor haar VWO-examen is geslaagd. In totaal reden Rianne en co drie wagens vol stro van het land. De boer was buitengewoon blij met de extra handen. Foto mevrouw van Helden

9. - Klaske 803 mocht in alle rust herstellen van haar vierde bevalling. De koe had bij het afkalven op 10 juni een spiertje in haar achterbeen verrekt, vermoedt melkveehouder Erik Ebbink (48). "Ze stond heel onstabiel." Reden voor Ebbink om haar veertien dagen apart te houden van de koppel. "De eerste week heb ik haar nog met de hand gemolken, maar dat duurde te lang. Toen heb ik een 30 meter lange tyleenslang aangesloten op de melkmachine, zodat ik haar toch met de machine kon melken." Echtgenote Gea van Dommelen (54) schoot met het oog op de fotowedstrijd van het Agrarisch Dagblad een plaatje. "We hebben zelf geen abonnement, maar we kijken wel regelmatig op de site", vertelt Ebbink. Ook leest hij de zaterdagkrant van de buurman. Met koe Klaske gaat het nu prima. Ze loopt weer gewoon tussen haar koppelgenoten. Ze geeft inmiddels zo’n veertig liter melk per dag. Foto Gea van Dommelen

10. - "Samen met mijn oom Frans ben ik hier aan het harken", vertelt Anton Bakker, melkveehouder op Texel, over de foto die hij instuurde. "We hebben de foto laten maken omdat het toch wel een bijzondere gebeurtenis was."
Zo vaak komt het namelijk niet voor dat Frans en Anton samen harken. Wie de foto goed bekijkt ziet het verschil: de oom van Anton (rechts op de foto) laat zich voorttrekken door twee paarden. Dat moet wel, want de gepensioneerde veehouder heeft geen trekker. Ook nooit gehad, trouwens. Bij gebrek aan een opvolger werd beperkt geïnvesteerd in mechanisatie. "Inmiddels is mijn oom met pensioen. Hij heeft nu alleen nog wat paarden."
Die krijgen het natuurgras voorgeschoteld, dat de Bakkers inmiddels in rode balen hebben geperst. "We verdelen de balen onderling. Hij gebruikt ze voor zijn paarden, wij bewaren het gras voor onze droge koeien." Anton Bakker melkt op zijn bedrijf Westerheem vijftig koeien. Foto familie Bakker

11. - Dat vele handen licht werk maken bleek maar weer eens in Nieuw-Lekkerland. Kinderen, buurkinderen en een nichtje van de familie Damsteegt uit Nieuw-Lekkerland helpen bij het vullen van vijftig zandslurven. "Met elkaar was het in twintig minuten klaar", vertelt Hetty Damsteegt. Op zaterdag is het op het melkveebedrijf van de familie Damsteegt vaak gezellig druk. "Het is hier een beetje de zoete inval", lacht Damsteegt. "Er komen dan veel kinderen spelen en af en toe een klusje doen."

De zandslurven zijn bestemd voor de nieuwe kuilplaat. "We zijn bezig met de bouw van een nieuw bedrijf in hetzelfde dorp. In het najaar hopen we de koeien te verhuizen en zelf hopen we in december naar de nieuwe boerderij te gaan", vertelt Damsteegt. Naast 60 melkkoeien is er op de boerderij van de familie een zorgtak. "We vangen vooral kinderen op met ADHD en autisme. De zorgtak is nu redelijk beperkt in verband met de nieuwbouw." Foto Hetty Damsteegt

12. - "Ik zag in uw blad dat je mee kunt doen met een fotowedstrijd", mailde Marliz van der Spek uit het Gelderse Vuren aan de redactie. Haar vader is gestopt met de vleeskalverhouderij. De stal voor vleeskalveren is inmiddels afgebroken en moet plaatsmaken voor een ligboxenstal. Op de foto heit het broertje van Marliz, Maurice, geholpen door vader Van der Spek en de kraanmachinist de eerste van 430 heipalen de grond in. De stal moet eind november klaar zijn. Foto Marliz van der Spek

13. - Thea van der Wouden uit Lekkerkerk heeft na noeste arbeid een foto genomen van kinderen, kleinkinderen en vrienden. De hele club mag even uitpuffen op het bijeengepakte hooi, nadat ze dit met z'n allen van het land hebben gehaald. Haar man zit achter het stuur.
Samen met haar man bestiert Thea van der Wouden een melkveehouderij met 65 koeien. Normaliter kuilen ze de hooi in, maar het goede weer in juni gaf het gezin de gelegenheid tot het verzamelen van hooi voor kalveren en zieke koeien.

"En dan na afloop, als beloning voor het harde werken, met z'n allen op de hooiberg! Om vervolgens thuis patat te gaan bakken", zegt Thea van der Wouden opgewekt.

Kleinkind Koen, op de foto zwaaiend met de pet, was volgens Van der Wouden het enthousiastst van allemaal. In totaal haalde de familie bijna drie vrachten binnen, goed voor 360 pakken hooi van zo'n 20 kilo. Foto Thea van der Wouden

14. - Anja Kamphuis maakte deze foto van haar man Henk die de 11-jarige Franse Salomé laat zien hoe hij één van zijn 55 koeien melkt.
Salomé komt al drie jaar via Europa Kinderhulp een paar weken vakantie vieren op de Gelderse boerderij. Ze heeft volgens Anja "echt ontspanning nodig" gezien haar moeilijke thuissituatie.
Haar ouders ontvluchtten het Afrikaanse land Ivoorkust in de hoop op een beter leven in Europa, maar eindigden in de beruchte voorsteden van Parijs.
"Salomé vindt de rust, ruimte maar vooral de omgang met dieren geweldig", aldus Anja, die gelukkig goed Frans spreekt.
Vier dagen per week vangt Anja als lid van de Vereniging Agrarische Kinderopvang ook groepjes van zes kinderen op.
"Het is dankbaar werk en bovendien gezond voor de kinderen", vertelt ze anthousiast. "Ze hebben de ruimte voor beweging en zijn veel buiten." Foto Anja Kamphuis

15. - Akkerbouwer Guus Habets uit Nagele zaait bieten op zijn oude trekker uit 1970. Samen met zijn vrouw Ineke heeft hij een akkerbouwbedrijf in de Noordoostpolder. Naast suikerbieten, verbouwt het bedrijf consumptieaardappelen, uien, witlof, mais en brouwgerst.
De foto is op een warme en zonnige dag medio april gemaakt door zijn vrouw. "Met deze oude trekker is het bietenzaaien prima te doen", geeft Guus Habets aan. "Omdat het op die dag erg warm was, zag ik het niet zitten om in een gesloten cabine te gaan zitten," aldus Habets. De oplossing was snel gevonden: de oude trekker werd weer te voorschijn gehaald. Foto Ineke Habets

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.