Home

Achtergrond

Energiebelasting glastuinbouw

Een tot nu toe onderbelicht aspect van de fiscale wijzigingen die per 1 januari 2008 ingaan, is de mogelijke wijziging van de energiebelasting. Een wijziging die de glastuinbouwsector zwaar kan treffen.

Op dit moment geldt in Nederland een verlaagd tarief in de energiebelasting voor de glastuinbouwsector. Zonder deze faciliteit zouden de energiekosten voor de sector veel hoger uitpakken. De faciliteit is daarom zeer belangrijk voor de winstgevendheid en concurrentiepositie van de glastuinbouwsector.

Echter, het toestaan van het verlaagde tarief voor de sector is volgens de Europese Commissie een steunmaatregel waarvoor goedkeuring nodig is. Zonder deze goedkeuring is er sprake van verboden staatssteun. Deze goedkeuring is door de Europese Commissie tot en met het jaar 2007 gegeven en loopt dus per 1 januari 2008 af. Op dit moment is het nog onduidelijk of de goedkeuring wordt verlengd. Als de Europese Commissie de goedkeuring niet opnieuw verleent, vervalt het verlaagde tarief per 1 januari 2008. Dit heeft tot gevolg dat de energiekosten voor de glastuinbouw veel hoger zullen uitvallen. Hopelijk komt de Europese Commissie snel met een positief besluit tot verlenging van de termijn waarvoor het verlaagde tarief mogelijk blijft.

Mr. P.L.F. Seegers (voorzitter Platform landbouwnormen, werkzaam bij Belastingdienst Oost). Geschreven op persoonlijke titel.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl voor trefwoorden energie en glastuinbouw

Meer informatie Website Europese Unie, community_law/state_aids/agriculture-2001/n656-01.pdf

Meer informatie Ministerie van Financiën over milieubelastingen (volg link Wettekst Wet belastingen op milieugrondslag)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.