Home

Achtergrond 5 reacties

Discussie over megabedrijf

De werkgroep Land- en Tuinbouw Noord-Limburg organiseert donderdag een informatie- en discussieavond in verband met de vele bezwaren die er zijn tegen de komst van een megabedrijf in Grubbenvorst.

In Grubbenvorst bestaan plannen voor een megabedrijf met 35.000 varkens en 1,3 miljoen kippen, compleet met slachterij, composteringsbedrijf en mestvergistingsinstallatie. De vijf initiatiefnemers noemen de onderneming Nieuw Gemengd Bedrijf.

De ondernemers vertellen over hun plannen, Trudy van Megen van Knowhouse geeft daarbij een toelichting. Verder komt een aantal deskundigen aan het woord; Anke Lodder, beleidsmedewerker milieuhygiëne bij de Milieufederatie Limburg; Peter Groot Koerkamp, hoogleraar agrarische bedrijfstechnologie van Wageningen Universiteit; Wouter van Eck, campagneleider Landbouw en Voedsel bij Milieudefensie; Cees van Bruchem, wetenschappelijk medewerker van het LEI en jurist Valentijn Wösten, gespecialiseerd in agrarisch omgevingsrecht. De fracties van CDA, SP en PvdA in de gemeenteraad van Horst aan de Maas gaan in debat met de ondernemers en deskundigen.

De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 6 september van 19.30 uur tot ongeveer 22.30 uur in gemeenschapshuis ’t Haeren in Grubbenvorst.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gli

  Jammer!
  Deel het varkensbedrijf door 10 en ook het kippenbedrijf door 10. Misschien kunnen dan 20 ondernemers een boterham als ondernemer verdienen (en dus niet als werknemer!) inplaats van 1.

 • no-profile-image

  tineke

  Erg jammer misschien voor gli, maar de tijd dat je een boterham kon verdienen met 500 varkens, ligt wel ver achter ons.
  Ik heb niet de illusie dat de vleesprijs weer zoveel zal stijgen dat je dan weer over een volwaardig bedrijf kunt spreken

 • no-profile-image

  ton

  Jongens, dan ben ook consequent; laat de supermarkten verdwijnen en hiervoor in de plaats kunnen honderden middenstanders weer hun boterham verdienen.
  Hef de natuurorganisaties op en laat particulieren voor het subsidiegeld (lees belastingeld) weer ondernemer worden door beheer van natuur.
  De slogan van natuurorganistaties is toch ook dat kleinschaligheid van beheer niet gewenst is omdat het niet leidt tot het gewenste resultaat en enkel met grootschalige aanpak resultaat bereikt wordt, of niet soms?
  Het is niet dat ik per definitie voorstander ben van grootschaligheid, maar ik vind wel dat de argumentatie waarmee geprobeerd wordt dit tegen te houden niet correct is.

 • no-profile-image

  EEN WAKKER DIER

  Nou boeren in het zuiden, van een wakker dier neemt u toch niets aan.
  Maar ik sluit mij bij de inzending van GLI(ijsselmuiden) aan.

 • no-profile-image

  gli

  Tineke:
  Gedeeld door 10 is dat niet een andere uitkomst dan 500 varkens?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.