Home

Achtergrond

Bonden ontevreden over Defensiebegroting

De militaire vakbonden Acom, AFMP en VBM/NOV hebben geen goed woord over voor de vandaag gepresenteerde Defensiebegroting.

Het kabinet trekt absoluut onvoldoende geld voor personeel uit. Daar moeten honderden miljoenen bij, stelt voorzitter Wim van den Burg van de AFMP.

Volgens de Acom volhardt Defensie in een "onnozele opstelling''. Defensie zegt wel dat er moet worden geïnvesteerd in personeel, maar kondigt tegelijk een reorganisatie aan die tot onrust zal leiden, stelt de bond. "Zeggen is één ding, doen is een tweede.''

De AFMP snapt ook niet waarom minister Eimert van Middelkoop (Defensie) behoefte heeft aan een onderzoek naar de ambities en de middelen die daarvoor nodig zijn. Het is volgens Van den Burg nagenoeg bekend dat de ambities te hoog zijn voor het beschikbare geld. Een onderzoek is vragen naar de bekende weg, stelt hij.

Volgens de Acom wil Nederland verder springen dan de polstok lang is. Zolang Nederland niet in staat is om op logistiek gebied een passende prestatie te leveren, blijft het knudde. Personeel invliegen is betrekkelijk gemakkelijk, maar volgens de bond is het volstrekt onacceptabel dat militairen weken, zo niet maanden moeten wachten op hun wapen of andere uitrustingsstukken, transportmiddelen of reservedelen.

De vakbond voor defensiepersoneel VBM/NOV is "buitengewoon ongelukkig'' dat ,,operationele capaciteit'' wordt ingeleverd en opleidingen worden versoberd. De Nederlandse Officieren Vereniging vult aan: "In plaats van er geld bij te doen, wordt er nu materieel verkocht''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.