Home

Achtergrond 18 reacties

Boerderij met duizend koeien naar Groningen

De provincie Groningen krijgt een superboerderij waar plaats is voor duizend koeien.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Het gaat hard met de komst van de megabedrijven, dat had voormalig minister Veerman nog zo nadrukkelijk ontkend. Op een dergelijk bedrijf is het echter
  goed toeven voor mens en dier. De medewerkers krijgen een goed loon tegen normale arbeidsuren. Dat kun je van de meeste keuterboetjes niet zeggen, die ploeteren van s,morgens vroeg tot s,avonds laat, zeven dagen per week voor een schamel inkomen.
  Echte vooruitgang dus
  en een bijkomend voordeel, zo,n bedrijf werk veel goedkoper,
  de melk kan eindelijk weer in het winkelschap voor een habbekrats.

 • no-profile-image

  gli

  Blijft over:
  Gezinsbedrijven gaan zo naar de knoppen!
  Enkele mega-ondernemers en de rest kan een andere baan zoeken of bij de megabedrijven als werknemer aan de slag.
  Vervolgens pochen we op de mega-ondernemers dat ze zo geweldig ondernemer zijn (en dat zijn ze!).
  Beseffen we wel dat voorlopig 60% en later 98% van de tegenwoordige agrarische ondernemers het voor gezien kan houden? Maar ja: het is de markt: er is toch niets aan te doen.
  Wij zijn een handelsnatie mensen! Globalisering en individualisering gaan gewoon door!
  En diep in hun hart denken heel veel van de 100% van de tegenwoordige agrarische ondernemers dat zij misschien wel bij die 1 of 2% mega-ondernemers zullen horen. Dat zal dus ijdele hoop zijn voor 98% van hen.

 • no-profile-image

  Michel

  Weer iemand die maar wat roept zonder kennis van zaken. Er wordt zeer veel gedaan om emmissies te beperken in de landbouw. Zo zijn al zeer veel varkensstallen uitgerust met groenlabel, zodat er ongeveer 70 % of meer gereduceerd wordt. Dan die beschuldiging dat de Nederlandse veehouderij alle oerwouden kapt. Net alsof de Nederlandse veehouderij alleen producten haalt uit die landen. De varkenshouderij gebruikt zeer veel sojaschroot en schilfers. Dat zijn afvalproducten die vrijkomen voor verwerking van sojaproducten voor....juist, de menselijke consumptie. Ook de opmerking dat er steeds meer dieren bijkomen getuigt van weinig kennis. Kijk de statieken er maar op na. Ook is de productie gebonden aan rechten, zodat er niets bij kan komen. Dus niet meer dieren en zeker niet meer uitstoot. Kortom de landbouw sector doet al erg veel aan milieu, nu de automobilisten en de consument nog. Oja rick, ik denk niet dat je het weet dus zegt ik het maar even. Mischien geloof je het niet, maar melk komt niet uit de fabriek maar uit een koe. Boeren zorgen voor voedsel.

 • no-profile-image

  Math

  Ej rick en andere, heb pas artikel in krant gelezen dat 3/4 van alle uitstoot van het verkeer kwam. Van het overige deel 1/4 bestond ongeveer 1/3 uit agrarische sector. Dus eigenlijk 1/12 van totale uitstoot komt direct uit agrarische sector. En nu word er ook nog fors geinvesteerd in het milieu doormiddel van luchtwassers enz, dus zal dit alleen nog maar afnemen. En idd een deel van het verkeer is voor landbouwdoeleinden maar veel van dat verkeer verzorgt juist weer afzet van producten die overblijven na productie van consumptiegoederen. Waar blijven we anders daar mee ?? En samen met het andere deel van landbouwverkeer vertegenwoordig het naar mijn geweten misschien nog 1/12 van totale uitstoot

  Dus 2/12 in totaal dan moeten we ons toch afvragen waar de echte oorzaak ligt ?

  Mischien bij al de mensen die in de spits met de auto willen ipv met de trein....

 • no-profile-image

  Knor

  Wat een klaagzang Gli. Maar wat je niet zegt is wat je eraan gaat doen.

 • no-profile-image

  Hobbydierhouder

  Siberië dat aan het smelten is produceert per jaar meer broeikasgas dan wij in 10 jaar kunnen maken. Al die tonnen mammoetkak gaat composteren en 20.000 jaar geleden deden ze niet aan rechten en boekhoudingen. Ook de moerassen zijn borrelende methaanvelden.
  Waar maakt iedereen zich nou zo druk om? Ga maar ijsblokjes naar Siberië brengen of zet er een trechter boven, gratis gas!

  http://www.klimaatnieuws.nl/200508/siberiee_smelt.php

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  ” Koeienboeren worden dan eindelijk ondernemers die optimaliseren in plaats van rentenierende ambtenaren”.
  Helemaal fout Robert, deze megaboer heeft in dit project kunnen investeren dankzij een fikse injectie gemeenschapsgeld. (Hij werd voor de tweede keer uitgekocht, deze keer met 40 miljoen in de knip).

  De Wet van Gresham luidt. “Slecht geld verdrijft goed geld”, Deze wet stelt dat bij een vastgestelde waardeverhouding tussen twee muntmetalen (dus bij de zgn. dubbele standaard) en bij vrije aanmunting het slechte (overgewaardeerde) geld het goede (ondergewaardeerde) geld uit de circulatie zal verdrijven (door omsmelting).
  Hetzelfde is, in een hypervrijemarkteconomie van toepassing op criminele ondernemers die met “slecht” kapitaal “goed” kapitaal verdringen. Gemeenschapsgeld is niet per se slecht maar het effect is hetzelfde.

 • no-profile-image

  boertje

  je kunt weer zien dat rick zn huiswerk niet heeft gemaakt ieder jaar neemt het aantal dieren af in de sector en boeren dat is een van de melkkoeien van de regering en iedereen heeft er van tevreten no farmers no food

 • no-profile-image

  B.H.

  Als al die koeien dan de wei in mogen
  en een verzorging krijgen net als
  vroeger het geval was, dan vindt ik het
  prima. Stadsmensen kunnen snel commentaar geven, als de melk, boter,
  vla en yoghurt maar in de supermarktkoeling staat. Eerst goed nadenken, en dan reageren. Dit is de reactie van een boerendochter van de Vel;uwe.

 • no-profile-image

  Robert

  Goede zaak, eindelijk een fatsoenlijk koeienbedrijf. Als de Rosmalenaar verstandig is, koopt hij geen grond, regelt de mestafzet bij akkerbouwers in de buurt en koopt hij alle ruwvoer aan. Dan moet het bedrijf, met melkrobots, met 2 man en een zaterdagsknechtje te runnen zijn. Koeienboeren worden dan eindelijk ondernemers die optimaliseren in plaats van rentenierende ambtenaren.

 • no-profile-image

  gli

  Je kunt het een klaagzang noemen maar ik vind het alleen maar een constatering.
  En wat ik er aan denk te doen? Helemaal niets! Als de overheid content is met de ontwikkelingen in de matschappij en diezelfde maatschappij zich in die richting ontwikkeld is het toch duidelijk?
  Als individu kun je grote vraagtekens zetten bij ontwikkelingen maar je bent niet bij machte ook maar een centimeter bij te sturen.
  Dus we zien wel hoe het loopt.
  Maar is men het dan niet met mij eens dat de richting die het uitgaat alleen maar voor heel enkelingen is weggelegd? En dat de rest beter zo snel mogelijk ander werk kan zoeken? Of bij de grote ondernemer in dienst kan gaan? Misschien is degene die afstand neemt wel veel beter af als degene die koste wat kost het familiebedrijf in stand wil houden. En we weten toch ook dat de gemeenschap niet meer dan een fooitje over heeft voor instandhouding van het landschap.
  Noem je dat dan een klaagzang Knor? Ik noem het een zeer realisische opstelling!!

 • no-profile-image

  rick

  De landbouw met name de bioindustrie, veroorzaakt meer uitstoot van broeikasgassen dan het hele verkeer in Nederland.

  Blijkbaar wordt hier niets aan gedaan, erger nog, er komen weer steeds meer dieren bij, dus meer uitstoot!

  Wat een geweldig beleid CDA, hartelijk bedankt hiervoor! Een pluim!

  En dan ook nog te weten, dat er voor de hele bio-industrie hier, steeds meer oerwoud moet worden gekapt om voer te verbouwen voor de Hollandse veestapel. waar zijn we in godsnaam mee bezig!?


  Rick Hol

 • no-profile-image

  Hobbydierhouder

  Siberië dat aan het smelten is produceert per jaar meer broeikasgas dan wij in 10 jaar kunnen maken. Al die tonnen mammoetkak gaat composteren en 20.000 jaar geleden deden ze niet aan rechten en boekhoudingen. Ook de moerassen zijn borrelende methaanvelden.
  Waar maakt iedereen zich nou zo druk om? Ga maar ijsblokjes naar Siberië brengen of zet er een trechter boven, gratis gas!

  http://www.klimaatnieuws.nl/200508/siberiee_smelt.php

 • no-profile-image

  JP

  Laat Rick eens met bewijzen komen waaruit blijkt dat zijn beweringen kloppen. Dieren = natuur, produceren dus natuurlijke gassen. auto's = geen natuur, is sprake van verbranding van fossiele brandstoffen, zorgt dus voor extra 'broeikas'gassen die niet natuurlijk zouden ontstaan.

  Even een hele korte redenatie, maar ga het maar eens goed uitzoeken dan blijkt wel dat de landbouw helemaal niet zo slecht is als beweerd wordt. Het is namelijk zo makkelijk om een 'kleine' groep in een hoekje te drukken...

 • no-profile-image

  ank

  Als de koeien daar dan naar buiten mogen is het geweldig. Hier staan ze alleen maar binnen!
  Gun een koe het buitenleven, maar dan ook echt buiten!

 • no-profile-image

  De Boer

  Ik denk dat het zo is dat rick graag even een discussie op gang wil brengen, dat lukt hem dan aardig. Maar ook ik wil hier wel even op reageren.

  Rick is een voorbeeld van een brave Nederlandse burger, die van de landbouw niet of nauwelijks kennis heeft. Het jammere is dat hij wel denkt dat hij zijn mening moet geven over zaken waar hij geen verstand van heeft.

  Tuurlijk als boer vind ik het ook een prachtig gezicht, die koeien in de wei. Maar ik heb ook een boekhouder en die zegt iets anders.

  Het is natuurlijk zeer jammer dat men het milieuprobleem op de landbouw wil afschuiven. Oke, als ik over de snelweg rijd zie ik ook veel vrachtauto's rijden die op weg zijn naar agrarische bedrijven. Maar op diezelfde snelweg zie ik ook iets anders: auto's. En wat zit er in die auto? Nou maar 1 persoon!

  En zeg nou zelf: is het niet een beetje ver gezocht om te denken dat er natuur wordt gekapt voor landbouwgrond?

  Aan de andere kant, en daar hoor je niemand over, De Blauwe Stad, nabij Winschoten. Dit natuurgebied werd altijd volop gebruikt door boeren. En wat groeide er? Juist, tarwe. En wat gebeurde er met die tarwe? Juist, een deel voor menselijke consumtie, maar de rest was veevoer. En wat gebeurt er nu met die grond? Nou er staat een enorme plas water op, en de rest wordt volgebouwd met oerlelijke huizen.

  Dus Rick, denk alsjeblieft volgende keer even twee keer na voor je dergelijke onzin uitkraamd wil je? Vriendelijk bedankt.

  Kijk ik heb niks tegen mensen die graag hun mening willen geven, maar besef alsjeblieft wel wie er iedere dag zorgt voor die lekkere producten op onze tafels. Dat zijn nog steeds de boeren.

  Dus ook ik wil me aansluiten bij wat de vorigen al zeiden:

  Farmers Feed the World!

 • no-profile-image

  jw

  Helemaal mee eens, Math!
  En Rick, waar we in godsnaam mee bezig zijn? Dat is dat ze hier in Beuningen GLD. er juist bos BIJ willen hebben. Dit ten koste van iemands huiskavel! Wordt het nog moeilijker om de koeien buiten te làten lopen.

 • no-profile-image

  Knor

  Ben het wel met je eens hoor, Gli. Maar ik hoopte dat jij een oplossing had, want die heb ik ook niet.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.