Home

Achtergrond

Aanpakken, die vakantieziekte

LNV zit vol goede bedoelingen, maar boeren mogen meer daadkracht in kwestie blauwtong verwachten.

Sinds 26 juli heerst er blauwtong in Nederland. Vrijwel alle provincies kennen inmiddels besmette bedrijven. Meer dan 600 bedrijven zijn besmet. Er zijn er zelfs meer, want niet iedereen durft zich te melden (dat moet wel!). Wat communicatie over blauwtong betreft, valt het ministerie van Landbouw niets te verwijten. Telkens geeft LNV keurige updates van nieuwe gevallen en worden er regelingen afgekondigd.

Ook het meest recente initiatief is sympathiek. De GD heeft een behandelplan opgesteld en LNV publiceert deze direct op de website, met bijbehorende berichtgeving. Prima, al moet er wel bijgezegd worden dat ‘behandelplan’ een groot woord is. Blauwtong is namelijk niet te behandelen. Er zijn geen medicijnen tegen het virus en geen virusremmers. Wat kan, is de pijn verzachten en het dierwelzijn behartigen. Dat zullen boeren zeker doen. Toch zien schapenhouders hun dieren met bosjes omvallen.

Goede bedoelingen van LNV, dat zeker, maar er moet meer gebeuren om deze ziekte aan te pakken. De oplossing zit in preventief enten. Farmaceuten zullen echter geen vaccin aanmaken zolang ze niet de zekerheid hebben dat deze gebruikt mogen worden. Die afwachtende houding is te begrijpen. De overheid heeft dierziektebestrijding zoveel mogelijk bij het bedrijfsleven neergelegd. Dat zal pas in de benen komen als er ook een redelijke kans is dat de kosten gedekt worden door de baten; bedrijven zijn geen liefdadigheidsinstellingen.

Van Nederland en andere Europese landen mogen boeren daadkracht verwachten. Dit najaar zal minister Verburg met Europese landbouwministers opnieuw naar de mogelijkheden van vaccinatie kijken. Dat wordt tijd. Blauwtong verraste ons land vorig jaar. Maar door klimaatverandering en vakantiereizigers die de knut meebrengen, wordt het een blijvertje. Deze vakantieziekte vraagt om een aanpak waar snel en hard voor gewerkt moet worden.

Foto

Marcel Henst

Of registreer je om te kunnen reageren.