Home

Achtergrond

Weerradars gaan vogeltrek volgen

De weerradars van weerinstituut KNMI gaan voortaan ook de vogeltrek monitoren.

De zogeheten Doppler-radars gaan dit doen naast het registreren van neerslag. Het KNMI zet ook een speciale mobiele radar, de superfledermaus, in om de vogels in de gaten te houden. Dat heeft het KNMI vandaag laten weten.

Het signaal van de Doppler-radars werden voorheen door de vogeltrek verstoord. Nu de apparaten anders zijn afgesteld is de kwaliteit van de beelden beter en registreren de radars de vogels. Het KNMI denkt dat het systeem in de toekomst een nieuwe toepassing kan zijn voor de 150 weerradars in Europa.

Het monitoren van de vogeltrek kan van belang zijn voor het vliegverkeer. Ook kan het informatie verstrekken over de verspreiding van ziekten, zoals vogelpest.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.