Home

Achtergrond 369 x bekeken

Waarde in Wet WOZ inclusief Omzetbelasting

Bij de waardering van onroerende zaken die bedrijfsmatig worden gebruikt, zoals stallen, is op grond van de Wet Waardering Onroerende Zaken (Wet WOZ) de waarde in het economische verkeer het uitgangspunt, wanneer deze ten minste gelijk is aan de gecorrigeerde vervangingswaarde. Bij de bepaling van de waarde dient op grond van de jurisprudentie rekening te worden gehouden met de aan de koper in rekening gebrachte omzetbelasting. Daarnaast kunnen de kosten voor inventaris/roerende zaken, die zijn inbegrepen in de koop-/aanneemsom, gevolgen hebben voor de waardebepaling op grond van de Wet WOZ. Dit uitgangspunt blijkt ‘mooi’ uit een recente uitspraak van de Hoge Raad over de waardering van een vakantiebungalowpark.

Kort samengevat ligt de aan de Hoge Raad voorgelegde zaak als volgt: De eigenaar van een vakantiebungalowpark gaat in beroep tegen de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde van (omgerekend) ruim €38,4 miljoen naar de waardepeildatum van 1 januari 1994. Volgens de gemeente is dit de waarde in het economische verkeer.

Het vakantiebungalowpark is in 1996 en 1997 gebouwd voor een koop-/aanneemsom van (omgerekend) bijna €44,6 miljoen inclusief omzetbelasting. Volgens de eigenaar is in de koop-/aanneemsom inbegrepen een bedrag voor de inventaris/roerende zaken. Op grond van de Wet WOZ is de waarde in het economische verkeer het uitgangspunt, wanneer deze ten minste gelijk is aan de gecorrigeerde vervangingswaarde.

De Hoge Raad oordeelt in deze zaak dat op grond van de jurisprudentie de waarde van het vakantiebungalowpark wordt bepaald inclusief de aan de koper in rekening gebrachte omzetbelasting.

Verder besluit de Hoge Raad dat het Hof Arnhem ten onrechte voorbij is gegaan aan het feit dat in de koop-/aanneemsom een bedrag kan zijn begrepen voor inventaris/roerende zaken. Dit heeft mogelijk gevolgen voor de waardebepaling op grond van de Wet WOZ. Daarom verwijst de Hoge Raad de zaak terug naar het hof. Dat moet onderzoeken of in de koop-/aanneemsom een bedrag is begrepen voor inventaris/roerende zaken en welke gevolgen dit dan heeft voor de waardebepaling.

Deze uitspraak bevestigt nogmaals uitdrukkelijk het uitgangspunt dat bij de waardering voor de WOZ de waarde wordt bepaald inclusief de aan de koper in rekening gebrachte omzetbelasting.

Mr. P.L.F. Seegers (voorzitter Platform landbouwnormen, werkzaam bij Belastingdienst Oost). Hij schreef dit artikel op persoonlijke titel.

Lees ook WOZ-taxatie: belangrijker dan ooit
Meer informatie Uitspraak Hoge Raad, 13 juli 2007

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.