Home

Achtergrond 175 x bekeken

Vrees voor uitbreiding licenties fruitinvoer EU

De handelskoepel FrugiVenta vreest dat de Europe­se Commissie vasthoudt aan haar licentiesysteem voor appelimport en dit uitbreidt naar andere pro­ducten.

Het licentiesysteem voor appels wordt nu met een jaar ver­lengd. De handel vreest extra ad­ministratieve lasten en kosten.

Partijen van buiten de EU kun­nen alleen appels invoeren nadat daarvoor een licentie is aange­vraagd. Het systeem werd in 2006 voor twee jaar ingevoerd om een duidelijk beeld te krijgen van de appelimport. Dat wordt nu met in ieder geval een jaar verlengd.
Onder het oude douanesysteem Taxud was het importbeeld onzui­ver.

De Europese Commissie is over het huidige licentiesysteem te spreken. Ondertussen wordt gekeken naar een verbetering van het douanesysteem. ”De EC vindt dat dit systeem leidt tot betere cijfers. Ze gaan kijken of het met een verbeterd Taxud-systeem ook kan, maar we vrezen dat ze vast­houden aan het huidige systeem”, zegt Willem Baljeu, directeur van handelskoepel FrugiVenta.

Of registreer je om te kunnen reageren.