Home

Achtergrond 161 x bekeken

Voorschotprijs Campina gaat structureel omhoog

Campina gaat haar melkgeldreglement aanpassen.

Met ingang van komend boekjaar wil de zuivelcoöperatie onder meer de voorschotmelkprijs structureel verhogen. Dat heeft het bedrijf vandaag aan de leden meegedeeld.

De aanpassingen houden verband met de gewijzigde situatie op de zuivelmarkt. Volgens Campina hechten veehouders nu een groter belang aan een hoge voorschotprijs dan aan een hoge nabetaling na afloop van het boekjaar.

Ook met het oog op de onder druk staande liquiditeitspositie van veehouders wil Campina de voorschotprijs vanaf volgend jaar verhogen van 95 naar 97 procent van de uiteindelijke contante melkprijs. Daardoor wordt de nabetaling verhoudingsgewijs minder.

Het bestuur houdt wel vast aan het principe dat de voorschotprijs daadwerkelijk door de onderneming moet worden verdiend. Ook handhaaft het bestuur het bestaande reserveringsbeleid en de uitgifte van obligaties.

Wel past Campina haar melkprijsbeleid voor de eerste drie maanden van het boekjaar aan. Tot dusver was het bedrijf terughoudend bij de vaststelling van de voorschotprijs in het eerste kwartaal omdat het dan moeilijk is een raming te maken voor de uiteindelijke prestatie in het jaar. Straks bepaalt Campina de voorschotprijs van het eerste kwartaal op basis van een West-Europees gemiddelde.

Het is bovendien de bedoeling dat Campina in april tot en met juli een voorschotprijs uitkeert die niet meer dan 2 cent per kilo afwijkt van de gemiddelde voorschotprijs in Duitsland. Deze maatregel is genomen in verband met de onrust in de Duitse Campina-gelederen. Zij geldt echter ook in Nederland indien de voorschotprijs in die mate afwijkt van het nationale gemiddelde.

René van Buitenen

Of registreer je om te kunnen reageren.