Home

Achtergrond 7 reacties

Veevoersector vraagt om soepelere import grondstoffen

De Europese veevoerbrancheorganisatie Fefac vraagt in een brandbrief de Europese Commissie maatregelen te nemen om al te drieste prijsstijgingen van veevoer te voorkomen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han van Riel

  Ik heb ernstige bedenkingen tegen de voordelen die zouden kleven aan GMO's en met mij de Patent beoordelings commissie in Amerika. Deze heeft dan ook besloten 4 patenten van Monsanto betrekking hebbende op GMO's in te trekken. Hoofd reden is de GMO's leveren geen verbetering op voor de landbouw nog voor de consument. Lees geen goedkoper en/of beter voedsel en ook geen verbetering van de leef omstandigeheden op het platteland in zijn algemeenheid en al zeker niet in de derde wereld. Ik kan dan ook de tot nu toe gevolgede politike lijn van de EU onderschrijven, "Geen GMO's in de gemeenschap". Laten we niet nog meer de slaaf van de groot industrie worden dan we al zijn.
  Verder ben ik het geheel eens met Hobbydierhouder dat we de gevolgen voor de natuur niet kunnen overzien, maar dat die wel eens desastreus kunnen uitpakken is niet ondenkbaar.

 • no-profile-image

  Jan

  Laat de veevoerindustrie eerst zelf het goede voorbeeld geven, maw hun marge's op mengvoer tot normale proporties terugbrengen. Kijk hun jaarverslagen bij de kvk maar eens na.
  Ze hebben hun slag allang geslagen in voorkoopposities.Maar dat wordt niet naar hun klanten terugbetaald.

 • no-profile-image

  Harry Brouwer

  Helaas gaat de veevoersector er voor het gemak maar aan voorbij dat de akkerbouw jarenlang voor prijzen moest leveren die ver onder het nivo van de jaren 80 lagen. Een prijs van 250 € per ton tarwe, evt vermeerderd met inflatiecorrectie (2% per jaar) zou een prijsnivo van € 300 per ton tarwe ongeveer vergelijkbaar maken met de jatren 80. Het jarenlange profiteren lijkt nu ten einde te komen. Het is echter kenmerkend dat men de akkerbouw ook dit prijsnivo niet gunt door te eisen dat er export heffingen moeten komen..... Waarom mag iedereen een boterham verdienen en de akkerbouwer niet ? Ik hoop dat dergelijke onzin geen navolging vind. Hij had beter een oproep kunnen doen om de prijzen voor veehouderij-producten te verhogen om de gestegen grondstofprijzen te kompenseren. Maar daar trekken de grootwinkelbedrijven zich toch niets van aan.

 • no-profile-image

  sloeber

  Het is te begrijpen dat deze organisatie voor zoiets pleit. Ze leggen natuurlijk liever de kosten bij de Europese akkerbouw dan bij de veehouders.

  Dat de markt voor veel veevoeders nu zo stijgt is natuurlijk niet makkelijk in de bedrijfsvoering,maar dit is nu eenmaal de marktwerking.Ook de vlees en melkprijs zal hierdoor stijgen,al duurt dit even.
  En wat dat transgene voer betreft: wat is nu 90 miljoen euro in heel de eu,er zijn alleen al meer dan 1 miljoen veehouders in de eu ,dus waar hebben we het dan over.

 • no-profile-image

  Hobbydierhouder

  Transgene, lees: gepatenteerde veevoergrondstoffen, maken op termijn het veevoer alleen maar duurder doordat de patenthouder vrij is de 'huur' te verhogen wanneer het hem (Monsanto) uitkomt.
  Bovendien vervuilen transgene gewassen de natuurlijke gewassen want stuifmeel gaat op de loop, of aan de vlieg.
  Als dit transgene stuifmeel terechtkomt op niet gepatenteerde gewassen van een buurman dan kan die een proces aan z'n broek krijgen wegens diefstal.
  Dit gebeurt al aan de lopende band in Amerika. M.a.w. het vrije boeren is passé, over, verledentijd.
  Transgene (GMO) voedergewassen worden trouwens volop door niet GMO gewassen gemengd bij de grote overslagbedrijven (Cargill=Monstanto). Daarom is niet-GMO zo duur, dan moet dat 'apart' gehouden worden. Zegt dat niet genoeg hoe bedrijven als Monsanto de wereld voerderhandel willen domineren?
  Hun spullen zitten overal in... Dekalb (kippen) =Monsanto etc etc etc
  Dat Greenpeace een ladinkje onderschept is het topje van de ijsberg. Ach, er is toch geen moer aan te doen. Enige optie is zelf graan gaan verbouwen en dan maar hopen dat de buurman geen ® (geregistreerd handelsmerk) verbouwt.

 • no-profile-image

  Margje Vlasveld

  De veevoederindustrie heeft al jaren veel te veel in de melk te brokkelen. Dat leidt nu kennelijk tot openlijke pogingen de democratische besluitvorming te ondermijnen of ten minste onder druk te zetten. Consumenten willen geen gentech, ook niet via veevoer. De tijd dat dit ongemerkt en ongestraft door het voer gemengd kon worden loopt ten einde. Dit raakt de veevoerindustrie uiteindelijk niet, die probeert alleen zo veel mogelijk winst te maken, ten koste van boeren en consumenten. Bah.
  Boeren kunnen maar beter zo snel mogelijk gaan omschakelen naar biologische landbouw en zelf hun voer verbouwen of bij een biologisch bedrijf inkopen. Biologische landbouw heeft de toekomst, de veehouderij is uitgegroeid tot een megafoute business.

 • no-profile-image

  Henk Schuur

  Wat weer een drukte om GMO, hier in Canada en de U.S worden veel gemodificeerde gewassen geteelt, hiervoor betalen we een vergoeding,daar staat tegenover dat de onkruidbestrijding veel eenvoudigger is. Dat we slaven worden of zijn van de multienationals is b.s., we hebben een vrije keuze, we kunnen nog altijd de niet transgene gewassen telen, mocht dit financieel aantrekkelijker zijn .

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.