Home

Achtergrond 17 reacties

Varkenshouders in problemen door hoge kosten

Steeds meer vleesvarkens- en zeugenhouders komen in de financiële problemen door de hoge voerkosten en kosten voor mestafzet.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Natasja

  Ja hier zou de overheid eens notie van moeten nemen en dat door hun gecreeerde mestoverschot eens onder de loep nemen! Boer-boer transport weer mogelijk maken, wat een onzin al dat overbodig geweeg en gesleep met mest! Alsof we teveel mest op ons land zouden brengen, nou daar zijn de vruchten ook niet bij gebaat. Nee dan maar minder mest en maar flink dure kunstmest bij strooien, daar heeft het milieu wat aan! WORDT WAKKER !!!
  En wat de voerleveranciers betreft, misschien moeten die eens de boeren wat tegemoet komen door zelf wat minder winst te draaien, want die winstmarge's van hun liggen vaak ook belachelijk hoog.

 • no-profile-image

  richard

  ja het klopt bijna PRECIES wat ''onze'' agrarisch meid NATASJA zegt er zijn veel voerfabrieken die nu toch wel erg veel marge VAST houden , op de cop.fabr. na niet dan ,want die delen winst/verlies. Wat die kosten betreft GPRS mesttransport GROTE GELD NAAI WERK !!! We kunnen "onze" eigen tuig niet eens met een degelijk elektr.enkelband volgen zodat ze gewoon door gaan met hun misdaden TIJDENS VERLOF!! Maar laat de boer maar die dure mesttransporten betalen want die "moeten wel te volgen zijn door de sateliet"??? Wat Is Er Nu Belangrijker MEST OF DIE MOORDENAARS/ZEDENMISDADIGERS????????

 • no-profile-image

  wakker dier hier

  Al die varkensboeren die het niet meer trekken, kunnen in de dierenbescherming gaan.
  Zij weten immers als geen ander hoe fout het er aan toe gaat.
  De hele vleesproductie is gedoemd te verdwijnen.

 • no-profile-image

  Jacob

  Het hele mestoverschot is pure flauwekul. Hier in het noorden kunnen alle akkerbouwers ongeveer 10x zoveel mest gebruiken als dat we nu mogen gebruiken. En we hoeven echt geen 25 euro per kuub/ton te hebben. Als onze "leiders"daar nu eens energie in zouden steken, dan kan het kunstmestgebruik ook stukken naar beneden. Brabanders blij dat ze goedkoper het mest kwijt kunnen, Noordelingen blij dat dat ze hun humus en mineralen op een gezonde manier op peil krijgen, en alle "groene geitewollensokken"blij dat het kunstmest gebruik naar beneden gaat.Ohh ja, voor deze laatste groep mensen nog even dit: wij boeren hoeven echt geen schotten langs ons land te plaatsen omdat anders de kunstmest eraf rolt. Dit schijnen sommige "linkse"stedelingen te denken.

 • no-profile-image

  Henny

  Eeh boerke uit ulicoten, 1975 is ruim 30 jaar geleden. D'r is in die tijd veel veranderd. Leer uit het verleden maar kijk in het heden.

 • no-profile-image

  m.s. beastly

  Hoge voerkosten, ja inderdaad de sojaprodukten die ik eet kosten het dubbele van een karbonade. Hoe kan dat? Terwijl het dier 6 maanden leeft en gevoerd wordt met deze kostbare grondstoffen en uiteindelijk als kiloknaller goedkoper in de schappen ligt dan de plantaardige vleesvervangers.
  Mijn eetpatroon veroorzaakt ook geen dierenkwellerij, mestoverschotten, oerwoudvernietiging in de derde wereld, transportvervuiling of hartvervetting. Over oneerlijk gesproken!

 • no-profile-image

  Michel

  Hee Beastly, waar komt die soja van jou dan vandaan ?

 • no-profile-image

  nol

  kijk.. en daar baal ik nou ook van.. Dat mensen met de miste kennis van zaken de grootste mond hebben in nederland. neem nou die beastly.
  jammer..

 • no-profile-image

  Manager

  Vlees is in onze westerse economie geen eerste levensbehoefte meer. Daarnaast is voor velen het werk niet echt fysiek zwaar belastend als in de jaren voor de mechanisatie en automatisering, dus een stevige pot eten op tafel is minder aan de orde. Van destijds een vraaggestuurde markt zijn we gegaan naar een aanbod gestuurde markt waarin de primaire producent niet mee is gegroeid in de zin van , het in controle zijn over de vraagprijs voor zijn of haar produkt. Er is in veel andere takken van het bedrijfsleven geen denken aan om produkten mee te geven met een handelaar of te leveren aan een afnemer aan prijzen die onder de kostprijs liggen. Toch is dit in de landbouw gewoner dan men denkt. Vreemd. Als ik een supermarkt binnen ga zie ik direct wat iets kost en ik kan niet naar buiten of ik heb direct afgerekend, een supermarkt kan dan wel met enkele produkten laag in prijs zitten maar nooit onder kostprijs. Varkenshouders zouden hetzelfde moeten doen, "kijk beste handelaar/slachthuis, u kunt bij mij de varkens kopen en dit is de bodemprijs". Afhankelijk van allerlei factoren kan deze prijs per bedrijf verschillen. Door je markten goed te kennen als varkensboer kun je dan ook in goede tijden je verkoopprijs naar boven bijstellen. Zorgen dat je technisch goed draait en maken wat je markt vraagt. En niet altijd naar andere bedrijven wijzen, de marge's daar zijn echt niet hoog. En als deze het tegen nul marge zouden moeten doen is dat nog maar een druppel op de gloeiende plaat. Nee, als primaire producent heb je "niet de sterkste plaats in de voedselketen daar moet je aan werken. En dan geld jammer genoeg voor velen de wet van de getallen, vaak staan grotere bedrijven sterker in de keten. De grotere bedrijven hebben dan vaak wel iemand aan het roer die wel meegegroeid is als "totaalmanager" in de afgelopen jaren. Hierdoor hebben ze een voorsprong. Het belet geen enkele varkenshouder om morgen zich te bekwamen als "totaalmanager" ook kleinere en goed gemanagede bedrijven kunnen ver komen. Maar dan moet men niet blijven klagen en daadwerkelijk de cursussen bij GD, Wageningen, studieavonden etc. serieus en zich openstellen voor vernieuwende inzichten en technieken. Vaak worden hier boten gemist door de varkenshouders. Jammer want dit is een wijze investering. Dus hop, de schouders eronder zorg dat je het heft als manager in handen krijgt en je onderneming zal rederen. Of eerst in de SPIEGEL kijken en jezelf afvragen of je wel een echte manager kunt zijn of worden. Het is geen schande als je inziet dat het niet gaat lukken, stoppen is ook ondernemen.

 • no-profile-image

  Michel

  He Dorien, dat wilde ik net zeggen. In feite zorgen dus wij (onze varkens) voor beastly (lees alle vegatariers) zijn afval.

 • no-profile-image

  Geert

  Wat de mestprijzen betreft: Deze vallen in ons gebied (noord-oost-Brabant) veel hoger uit. Je moet rekening houden met 27 euro per kuub mest

 • no-profile-image

  Dorien

  M.S.Baestjy, die soja van jouw zorgt ook voor oerwoudvernietiging en transportvervuiling met die tankers op zee. Onze varkens eten wat er van jouw soja overblijft nadat er plantaardige vleesvervangers van zijn gemaarkt. Dit afval product heet sojaschroot. Door dit afval aan de varkens te voeren wordt jouw soja product niet nog duurder dan als er de kosten van afval verwerking bij zouden worden opgeteld. De fabrikant rekend die kosten door. Maar omdat varkens het afval opeten krijgt de fabriek er nog een vergoeding voor dit zorgt voor een voordeel op de kosten van het jouw soja product. Maar ons varken word er niet duurder door verkocht.

 • no-profile-image

  boerke

  Alsof we teveel mest op ons land zouden brengen, nou daar zijn de vruchten ook niet bij gebaat. Dit is jammer genoeg een fabel.
  Er waren varkensboeren in 1975 die een regeninstallatie op een akker vanuit de gierkelder bevoorraadde. Wat er op het land groeide had geen belang. De gier trok snel genoeg weg in de zandgrond.

 • no-profile-image

  PETRE

  Ik heb medelijden met al die boeren die door maatregelen zo financiëel in de knoei komen. Hun inkomen is alleen maar achteruit gegaan. Nu krijgen e voor een big € 23,00 20 jaar geleden f. 120,00.
  moet je een bij een werknemer aankomen. DIe gaan protesteren over de ruggen van de werkgevers, maar boeren mogen en kunnen niet protesteren want ze moeten en willen voor hun dieren en gezin zorgen. W

 • no-profile-image

  kees

  Het geitenwollensokken comite is weer in actie! poe poe wat een inzicht! Ga je zelf eerst een goed verdiepen wat er in de hele sector afspeelt, buiten de vooroordelen die sukkels als jullie - uit de grote stad - altijd maar hebben. Is er eens een keer een tak die op de vrije markt opereert, wordt het door de overheid door o.a. de mestwetgeving helemaal aan banden gelegd.
  Komt er ook nog bij dat er groeperingen zijn die dieren bijna vermenselijken, en daarbij geweld niet schuwen. Wat voor tuig is het dat op kamp gaat in Appelscha om opleiding te volgen voor het plegen van terroristische acties. Ga eerst een werken en normaal je geld verdienen dan wordt je misschien eens moe en heb je geen tijd en zin om mensen die een niet gesubsidieeerde tak van werk bedrijven lastig te vallen.
  Ik hoop dat er over een paar jaar de boel een keer weer ploft en dat mensen zich weer bewust worden waar de primaire levensbehoeften vandaan komen.
  Voor alle wakkerdier PvdD en ander tuig hoop ik dat jullie eens een keer je verstand krijgen of gaan gebruiken en een ieder die op een normale manier zijn geld verdient in zijn waarde laat,
  en zo niet dan barst allemaal maar.

 • no-profile-image

  Margje Vlasveld

  Arme Kees! U wilt dat anderen u in uw waarde laten, maar omgekeerd is dat kennelijk niet nodig. U moet wel heel erg diep in de shit zitten om zo bevooroordeeld te reageren.

  Waarom mogen andere mensen geen andere opvattingen hebben dan u als het gaat over de kwaliteit van het leven van mens en dier? Waarom zouden die mensen niet op een "normale" manier hun brood verdienen? Wat voor u normaal is, kan voor een ander buitengewoon abnormaal zijn. En andersom. Ik schrijf u overigens omdat ik mij zorgen maak, ik heb geen geitenwollensokken, eet af en toe vlees en werk als zelfstandige met een eigen onderneming.

  Volgens mij en vele anderen heeft de intensieve varkenshouderij geen toekomst. Niet in Nederland en ook niet elders in de wereld. Er zijn veel te veel nadelen, die ik hier niet zal noemen want die mogen onderhand wel bekend zijn. Helaas leidt kennis van feiten niet automatisch tot juist beslissingen.
  Nu heb elk nadeel zijn voordeel, laten we dat niet uit het oog verliezen.

  Natuurlijk mag u de feiten anders interpreteren. U mag er anders over denken. U gelooft in de intensieve varkenshouderij en u gelooft in de vrije markteconomie als ik uw reactie goed heb begrepen. Het zit gewoon een beetje tegen denkt u. Het komt weer goed als mensen u in uw waarde laten en de veevoederbusiness hun buitensporige winsten met boeren willen delen. Maar hoe reeël is dat?
  Ik kan dan ook niet begrijpen dat u bedelt om een aalmoes bij de diervoederindustrie. Stel, u krijgt morgen een aalmoes en de prijs van diervoeding zakt even. Het betekent niet meer dan uitstel van executie, u kunt misschien nog heel even doorgaan in de varkensmesterij. Maar die diervoederfabrikanten zijn er niet om u te helpen, die willen gewoon zoveel mogelijk geld verdienen. En als dat nit meer kan met diervoeding dan verleggen ze gewoon hun focus. Dan wordt het biobrandstof of plastic of ? (roept u maar)
  U weet dat, maar wilt het niet begrijpen, omdat u daarvan de dupe bent en het water u aan de lippen staat.

  Er zijn steeds meer mensen die geld verdienen niet het allerbelangrijkste vinden in hun leven. Dat wil niet zeggen dat zij op kosten van de maatschappij leven of dat zouden willen.
  Waar zijn uw idealen gebleven?

  Het hoeft voor u en de andere grootschalige veeboeren helemaal niet slecht af te lopen. In het boerenbedrijf zijn er juist veel nieuwe kansen. Niemand zegt dat het gemakkelijk is of alleen maar leuk. Maar het is wel de toekomst en ik wens u van harte een mooie toekomst en vrienden die u steunen daarin, ook in de stad.
  Want boeren en stedelingen moeten samen de strijd aangaan voor veilig, gezond en betaalbaar voedsel.

 • no-profile-image

  jan

  amaai, de groen mannen hebben blijkbaar flink in de boeren hun rapen gescheten , zo te horen aan de reactie's

  als ik een raad uit belgie mag geven , collega's boeren wind u zo niet op over de groene gasten, want uiteindelijk bezetten wij de grond en zijn wij de voedselproducenten.

  als varkenshouders last hebben van hoge graanprijzen en mestafzet komt dat omdat ze geen grond hebben.
  en boeren zonder grond zijn voor mij geen boeren ,maar thuiswerkende loonslaven van de industrie.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.