Home

Achtergrond

VN zet extra teams in om hulp Peru te coördineren

Slachtoffers van de aardbeving in Peru beklagen zich over de slecht gecoördineerde hulpacties van staatswege.

Dit meldde een woordvoerder van de hulporganisatie SOS-Kinderdorpen gisteren. De Verenigde Naties sturen daarom extra teams die de internationale hulp beter moeten coördineren.

De hulp concentreert zich tot nu toe op de centra van de zwaar getroffen steden Ica, Pisco, Chincha en Cañete en bereikt de omringende dorpen niet. Mensen die niet in de stad leven, hebben geen toegang tot drinkwater en andere levensmiddelen. In totaal zijn zeker 176.000 mensen dakloos geworden na de aardbeving van vorige week woensdag.

Het Rode Kruis liet gisteren weten zijn hulp aan Peru te verdrievoudigen van 1,3 tot 3,4 miljoen euro. Het extra geld wordt uitgegeven aan dekens, watercontainers en waterzuiveringsvoorzieningen en andere essentiële benodigdheden. Het Wereld Voedselprogramma heeft inmiddels 500 ton voedsel over het getroffen gebied verspreid. Vanuit Ecuador wordt 100 ton voedsel ingevlogen.

Ook logistieke problemen maken de hulp er niet sneller en makkelijker op. De belangrijkste weg vanaf Lima naar het zuidelijk gelegen Pisco is verwoest. De Peruaanse autoriteiten hebben een luchtbrug opgezet om Pisco in te komen. In de stad zelf is zeker 70 procent van de gebouwen vernietigd. Van het historische centrum staat nog maar 2 procent overeind.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.