Home

Achtergrond 218 x bekeken

Tuinbouw wil teveel betaalde transporttarieven terug

LTO Noord Glaskracht en het Productschap Tuinbouw hebben de NMa in een brief gevraagd beheerders van regionale energietransportnetten te dwingen de hoge transporttarieven snel te verrekenen met de afnemers.

De NMa maakte deze zomer al bekend dat in 2004 en 2005 vierhonderd miljoen euro teveel in rekening is gebracht bij afnemers. Volgens het PT heeft de tuinbouw in die periode vijftig tot tachtig miljoen euro teveel betaald voor transport van gas en electriciteit.

Tot nog toe heeft de NMa de beheerders echter niet gedwongen deze overwinst te verrekenen. Pas in 2010 moeten de beheerders de tarieven baseren op de efficiënte kosten, stelde de NMa in een ontwerpbesluit in juli. De tuinbouw vindt deze termijn te lang duren en wil het met terugwerkende kracht verrekenen.

Volgens het PT heeft de NMa laten weten dat de gaswet niet de handreiking biedt om de tarieven terug te halen. Het PT voert al jaren procedures tegen de tarieven van de beheerders. De brief van de tuinbouw is een reactie op het ontwerpbesluit van de NMa, waarin de termijn van 2010 is genoemd. De komende maanden gebruikt de NMa om de reacties in het definitieve besluit te verwerken. In november praat minister van der Hoeven (EZ) met de energiebedrijven over de hoge winsten en verwacht de sector een uitspraak van de NMa naar aanleiding van de klacht over de hoge gastarieven van GasTerra.

Of registreer je om te kunnen reageren.