Home

Achtergrond 194 x bekeken

Suiker Unie verwacht geen recordopbrengst bieten

Suiker Unie rekent er niet op dat dit jaar een nieuw record wordt gevestigd bij de opbrengst van suikerbieten.

Suiker Unie schat dat de opbrengst tussen de 10,5 en 10,8 ton suiker per hectare uitkomt. "Dat is beter dan het langjarig gemiddelde, maar iets onder het niveau van vorig jaar. Dat was een absolute topper", zegt directeur Gert Sikken van de Agrarische Dienst van de Suiker Unie.

In 2006 was de suikeropbrengst bij boeren die suikerbieten leveren aan Suiker Unie gemiddeld 11 ton per hectare met een wortelopbrengst van 67,7 ton per hectare en een suikergehalte van 16,38 procent.

Het bieteninstituut IRS gaat in haar laatste prognose uit van een recordopbrengst van 11,3 ton suiker per hectare. Ook suikerfabrikant Danisco voorspelt recordopbrengsten voor Noord-Europa. Suiker Unie houdt echter een slag om de arm.

"De cijfers van IRS zijn wat aan de hoge kant", schetst Gert Sikken. Het model waarmee in Nederland wordt gerekend, calculeert geen negatieve effecten als extreme neerslag in. Onlangs plaatsten proefbedrijven om diezelfde reden ook al kanttekeningen bij de voorspelde topopbrengsten.

Of registreer je om te kunnen reageren.