Home

Achtergrond 277 x bekeken 1 reactie

'Stijging graanprijzen gunstig voor Avebe'

De stijgende graanprijzen pakken positief uit voor Avebe.

De aardappelzetmeelfabrikant verwacht dan ook hogere aardappelprijzen te kunnen betalen aan de telers. Volgens Addy Risseeuw, directeur Grondstofzaken, heeft Avebe baat bij hogere graanprijzen.

"Er wordt vaak gedacht dat hogere graanprijzen negatief uitpakken voor Avebe, omdat telers dan liever graan zouden telen dan zetmeelaardappelen. Het is echter zo dat hogere graanprijzen de prijzen voor aardappelzetmeel ook omhoog duwen. Op de markt voor industriële toepassingen zijn zetmeel uit graan of uit aardappelen uitwisselbaar. Daarom duwt de graanprijs ook de aardappelzetmeelprijs omhoog. Op de voedingsmarkt hebben afnemers sowieso een voorkeur voor aardappelzetmeel."

Risseeuw stelt dat dat effect het afgelopen jaar al te zien is geweest. "We hebben het afgelopen jaar een extra nabetaling gedaan van 2 euro per ton. Dat kon Avebe doen vanwege de goede resultaten in de markt."

Daarnaast richt Avebe zich ook op het besparen van kosten om de rentabiliteit verder te verbeteren, stelt Risseeuw. "We doen ons best om de telers een hogere aardappelprijs te betalen. Het uitgangspunt is dat de aardappeltelers een saldo kunnen realiseren dat minimaal 500 euro per hectare hoger ligt dan het saldo in de graanteelt. Dat is de beloning voor de extra inzet van kapitaal en arbeid en het grotere risico. Door de graanprijsstijging loopt het saldo in die teelt op. We kunnen het effect van de gestegen graanprijzen niet exact inschatten. Maar Avebe gaat proberen daarmee in de pas te lopen."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Breemhaar

    dat werd onderhand een keertje tijd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.