Home

Achtergrond 194 x bekeken

Stand dierziekten in augustus

De mond- en klauwzeer in het Verenigd Koninkrijk is onder controle. Het ministerie van LNV trekt bijna alle maatregelen voor deze ziekte in. Bluetongue (blauwtong) is nu ook in Dronrijp (Friesland) aangetroffen. De minister van LNV heeft nu heel Nederland tot 20-kilometergebied verklaard voor de laatste ziekte.

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) trekt alle maatregelen ter voorkoming van een uitbraak van mond- en klauwzeer in Nederland in. Alleen de dubbele reiniging en ontsmetting van terugkerende vervoermiddelen van (voor mond- en klauwzeer) gevoelige dieren uit het Verenigd Koninkrijk blijft nog verplicht tot het toezichtsgebied in dat land is opgeheven. De overige maatregelen voor Nederland zijn op 22 augustus ingetrokken. De uitbraak van mond- en klauwzeer in het Verenigd Koninkrijk is tot nu toe beperkt gebleven tot twee besmette bedrijven in Surrey.

Nu heel Nederland 20-kilometergebied is voor bluetongue, is het vervoer van gezonde herkauwers binnen het land nu vrij toegestaan. Het vervoer binnen de 20- kilometergebieden van getroffen lidstaten was al vrij toegestaan. Voor vervoer naar het beperkingsgebied van Duitsland en Frankrijk van slachtdieren heeft de nieuwe maatregel minimale consequenties. Agrocount.nl schreef op 18 juli over de regels voor vervoer tussen gebieden met een verschillende status voor bluetongue.

Het Centraal Instituut voor Dierziektecontrole (CIDC) verwacht dat eind dit jaar op de markt een vaccin beschikbaar is. Met de Europese Commissie en de overige getroffen lidstaten zal Nederland de komende maanden overleggen over al dan niet vaccineren bij deze en toekomstige uitbraken van blauwtong.

Lees ook Maatregelingen na bluetongue in Duitsland en België
Meer informatie LNV-dossier Dierziekten

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.