Home

Achtergrond 216 x bekeken 1 reactie

Professionele leghennenhouders vaccineren niet tegen vogelpest

Professionele leghennenhouders hebben dit jaar nog geen aanvraag bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) ingediend voor het vaccineren van hun dieren tegen vogelpest.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Hobbydierhouder

  Zo zie je maar dat de sector zichzelf 'beschermt' en door intimidatie (van eierpakstations) de leghennenhouders die wel vaccineerden het zo ontiegelijk moeilijk maakt dat ze gedwongen zijn af te haken. Ook LNV/dierenartsen zijn daar debet aan overigens met hun manier van monitoring.
  Dat supermarkten alleen 'gevaccineerde' eieren tegen een lagere prijs willen afnemen, dat is nieuw voor mij. Dat noem ik afpersing.
  Leghennenhouders die wel vaccineren moeten zelf voor alternatieve afzet zorgen want alle deuren voor afzet blijven gesloten. Lees je nooit wat over want is een smetje op de sector. De EC heeft bepaald dat er geen verschil gemaakt mag worden tussen wel of niet 'gevaccineerde' eieren. In de praktijk komt daar geen moer van terecht.
  Dat alleen maar ter bescherming van de 'eigen' lees: ongevaccineerde eierenmarkt.
  Gezond verstand en diervriendelijkheid (gevaccineerde leghennen hoeven niet opgehokt hoewel de monitoring dierONvriendelijk is) verliezen het weer van de handelspolitiek.
  De consument interesseert het allemaal geen lor dus die zullen supermarkten die aan afpersing doen ook niet op de vingers tikken, zij kopen de gevaccineerde eieren vast ècht niet goedkoper!
  Ben benieuwd of die kip/pluimvee-opvijzel campagne van 5,6 miljoen euro óók aandacht schenkt aan de mogelijkheid tot vaccineren van leghennen (soepkippen) en dat consumenten, nee: supermarkten en pluimveesector, aan het verstand gebracht kan worden dat gevaccineerd BETER is voor de veterinaire- en volksgezondheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.