Home

Achtergrond 162 x bekeken 3 reacties

Pleidooi uitstel uitrijverbod

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) heeft minister Gerda Verburg van landbouw gevraagd om het verbod op het uitrijden van dierlijke mest minimaal twee weken later te laten ingaan.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gerrit

  Melkveehouders moeten het niet eens willen om langer mest uit te kunnen rijden. Het enige wat je krijgt is (nog) meer herfstgras waar je geen behoefte aan hebt. Bovendien ben je in het volgend voorjaar de mest weer hard nodig en is de benutting ook veel beter.
  Vergroting van de opslagcapaciteit op het bedrijf is een veel betere optie.
  En als we de derogatie willen behouden dan is het ook niet echt gepast om elk jaar maar weer uitstel aan te vragen want je kunt elk jaar wel wat bedenken toch?

 • no-profile-image

  Wim

  We moeten het niet eens willen. Ik ben het roerend met de vorige spreker eens dat er elk jaar wel weer een aanleiding is om een dergelijk verzoek te doen. Veel veehouders beseffen blijkbaar nog niet dat het spelen is met vuur. Het behoud van derogatie moet voorop blijven staan.
  Vanuit milieutechnisch oogpunt is het helemaal van de zotte om in september nog uit te rijden. Sterker nog, m.i. zou je hier in een normaal jaar voor half augustus al mee moeten stoppen.
  Wat wel ter discussie kan worden gesteld is het feit dat het groeiseizoen steeds langer wordt a.g.v. klimaat (?) zodat je m.i. best wat flexibeler met de starre en verouderde mestwetgeving kan omgaan.
  Maar doe dat dan in het voorjaar of de zomer... Voorop blijft staan dat een ieder gewoon nu al verlicht is om de mest 6 maanden op te slaan. En ja, in een afwijkend jaar zoals nu is zelfs dit te weinig.

 • no-profile-image

  Rens

  Helemaal met jullie eens mannen als we praten over DRIJFmest! Maar voor het uitrijden van VASTE mest zou het een uitkomst zijn als dit later in het seizoen ook kan worden uitgereden. Bij het uitrijden in februari, heeft de mest vaak niet de mogelijkheid om goed te kunnen verteren en kan de plant de meststoffen niet goed benutten. Wanneer dit eerder
  (in het najaar/winter van het seizoen daarvoor) zal worden uitgereden, zal de benutting verbeteren. Minder kunstmest, maar betere benutting van dierlijke mest, daar moeten wij naar toe! Maar dan moet de overheid dit ook mogelijk maken!

Of registreer je om te kunnen reageren.