Home

Achtergrond

Onzekerheid domineert de wereldwijde aandelenmarkt

De onzekerheid over de liquiditeit van banken bracht de Amsterdamse beurs donderdag de harste slag sinds vier jaar toe.

Op één dag leverde de index 2,8 procent aan waarde in. Ze strandde op ongeveer 487 punten. Banken verlenen minder krediet en verhogen de rente wat de Europese Centrale Bank, de US Federal Reserve en de centrale bank van Japan, de Nippon Ginko, ertoe bracht honderden miljoenen aan banken uit te lenen. Dit kon de onzekerheid niet wegnemen. Bij welke portefeuilles dienen nu wel of geen 'foute' Amerikaanse hypotheekleningen als onderpand?

Internationaal bereikte de uitwaaierende Amerikaanse kredietcrisis op vrijdag zelfs de beurzen in Shanghai, en Bombay. De KOSPI in Korea viel meer dan na 11 september 2001. Tokio zag op vrijdag de Nikkei 5,4 procent dalen, hetgeen pijnlijk herinneringen aan 1990 opriep.

In het voedingssegment viel op vrijdag het aandeel van CSM van een slotkoers op donderdag van 24,40 naar 21,19 euro. Een val van 10 euro ten opzichte van de hoogste koers in de afgelopen 52 weken.

Naast de algemene onzekerheid reageerden beleggers hiermee op het het nieuws dat CSM-dochter Purac nog niet naar behoren functioneert: de omzetverwachting voor 2008 werd naar beneden bijgesteld. CSM's kostenbesparingsplan, gepresenteerd met de halfjaarcijfers, oogstte vanuit beleggingskringen een 5 procent lagere waardering van het aandeel.

In de VS verloren vleesconcern Smithfield Foods en Bunge Limited terein. Het ooit in Amsterdam opgerichte Bunge gaat van de hand voor 80 euro en blijft regelmatig procenten verliezen door toegenomen concurrentie.

Smithfield lijdt onder de varkenspest in Roemenië waarvoor 20.000 biggen moesten worden gedood, terwijl de regering zegt op meer uitbraken te rekenen. Dit, terwijl Smithfield voor toekomstige groei juist mikt op Midden- en Oost-Europa. Het aandeel daalde geleidelijk van 31,92 naar 28,52 gisteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.